18:00 / 30.01.2019.

Autor: HRT

Bernardić o Milanoviću kao mogućem kandidatu: Razgovarat ćemo

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odgovarajući potom na pitanja novinara u vezi s kandidatom za predsjednika države Bernardić je rekao da bi bilo lijepo kada bi cijela opozicija imala jednog kandidata za izbore.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izvijestio je na konferenciji za novinare da je njegova stranka u 15-dnevno javno savjetovanje poslala Nacrt prijedloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće te istaknuo da pobačaj u Hrvatskoj mora biti legalan, besplatan i dostupan.

Odgovarajući potom na pitanja novinara u vezi s kandidatom za predsjednika države Bernardić je rekao da bi bilo lijepo kada bi cijela opozicija imala jednog kandidata za izbore. 

- Svaki član SDP-a ima pravo objaviti svoju kandidaturu. SDP će kao najjača stranka imati svog kandidata, a voljeli bismo kad bi ga oporba prihvatila, rekao je Bernardić.

Novinari su upitali je li to Zoran Milanović, a Bernardić je rekao: "Razgovarat ćemo. Apsolutno mi je prihvatljiv svaki kandidat koji može dovesti do promjena na Pantovčaku".

Bernardić: Pobačaj u Hrvatskoj mora biti legalan, besplatan i dostupan

Govoreći o Nacrtu prijedloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće Bernardić je istaknuo da pobačaj u Hrvatskoj mora biti legalan, besplatan i dostupan.

- Svjedoci smo da u Hrvatskoj postoje pojedinci i političke stranke koje zagovaraju zabranu pobačaja i žele nas vratiti u 18. stoljeće, a SDP će biti brana protiv diskriminacije i nazadnjačkih snaga u društvu, poručio je čelnik SDP-a.

- Za nas to nije svjetonazorsko pitanje kao za HDZ ili znanstveno kao za Živi zid, za nas je to civilizacijski doseg. Naš je stav da pobačaj u Hrvatskoj mora biti besplatan, legalan, dostupan jer žene u 21. stoljeću imaju pravo odlučivati o svom tijelu i reproduktivnom zdravlju, a ne da umjesto njih odlučuju razne konzervativne udruge, pokreti ili molitvene zajednice. Restriktivni zakonski okvir žene bi izložio diskriminaciji i pribjegavanju ilegalnim alternativama koje bi dovele do povećanih rizika po zdravlje žena, smatra Bernardić.

Najavio je da se njihovim zakonskim prijedlogom uređuje pravo žene na samoodređenje, slobodno odlučivanje žene o rađanju djece, odnosno, o pobačaju na zahtjev, pravo maloljetnica i osoba s invaliditetom na pobačaj, rok u kojemu je dopušteno obaviti pobačaj, zaštita zdravlja i života trudnica, savjetovanje prije pobačaja, sterilizacija, edukacija svih, besplatna kontracepcija, izbor između kirurškog i medikametoznog pobačaja, tko sve ima pravo izvršiti zahtjev, nadzor nad ovlaštenim ustanovama i klinikama, priziv savjesti, financiranje troškova pobačaja, te kaznene odredbe za kršenje zakona.

Podsjetio je da se Zakon o pobačaju prema odluci Ustavnog suda mora promijeniti do kraja veljače, a najava ministra zdravstva Milan Kujundžića da se novi zakon neće donijeti u zadanom roku", rekao je Bernardić, "samo pokazuje njegov odnos i prema Ustavnom sudu, ali i prema pravima žena.

Predsjednica Foruma žena Maja Sporiš istaknula je da SDP-ov zakonski prijedlog u fokus stavlja ženu i njeno pravo da slobodno odluči o prekidu trudnoće djece, a ne planiranje obitelji. Među rješenjima koja predlažu navela je da se podiže period prava žene na pobačaj s 10 na 12 tjedana od začeća, kako je riješeno u polovici zemalja članica Europske unije. Također, u skladu s Obiteljskim zakonom, SDP predlaže da maloljetnice od 16 do 18 godina mogu podnijeti zahtjev za prekid trudnoće bez suglasnosti roditelja, jer se smatra da su dovoljno zrele da mogu dati informirani pristanak.

Članica Predsjedništva Ivana Posavec Krivec istaknula je da se zakonom želi zadržati legalnost i dostupnost prekida trudnoće koji se treba moći obavljati u općim i kliničkim bolnicama, kliničkim centrima i kod privatnih liječnika. Obvezna je, dodaje, dostupnost i kirurškog i medikametoznog zahvata. Iznimno važnim smatraju i edukaciju spolno odgovornog ponašanja i prevenciju neželjene trudnoće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!