Bernardić o nezakonitom financiranju boksova iz pričuve

24.01.2023.

11:25

Autor: T.D./HRT/Hina

Davor Bernardić

Davor Bernardić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić ustvrdio je da "nije zakonito" financiranje vanjskih boksova za otpad iz pričuve zgrada te je pozvao ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića da ukine tu odluku zagrebačke "Čistoće" i Grada Zagreba.

- Ne postoji zakonsko uporište da se građanima uzme novac iz pričuve za financiranje vanjskih boksova, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru i založio se da "Čistoća" i Grad Zagreb namire štetu svima koji su boksove platili iz pričuve.

Ništa od biokompostane, Jakuševac i dalje u uporabi, Grad posluje s Pripuzom

Tome u prilog, naveo je i da mu je Ministarstvo pravosuđa i uprave, na njegov upit, odgovorilo da nije moguće financirati boksove iz pričuve, kao i da to pitanje nije regulirano niti uredbom o održavanju zgrada.

Bernardić je podsjetio da je 1. listopada 2022. na snagu stupila nova odluka o skupljanju javnog otpada u kojoj su "Čistoća" i Grad Zagreb nametnuli obvezu zgradama financiranja vanjskih boksova iz pričuve. No, upozorio je, njihove su cijene itekako narasle pa po zgradi one iznose i do 200.000 kuna.

- Socijaldemokrati su, još u listopadu prošle godine, zbog toga što ne postoji pravno uporište, predložili da se oni financiraju iz novčanih sredstava "Čistoće" koja je u vlasništvu Grada Zagreba, podsjetio je. 

Bernardić je upozorio i da je sustav upravljanja i gospodarenja otpadom u Zagrebu krivo implementiran jer ne rješava glavne probleme.

Tako se, kazao je, nije počela graditi bio-kompostana zbog povećanog obujma bio komponente u otpadu, Jakuševcu za deponiranje otpada je produžena uporaba za još četiri godine, a nisu se, sukladno predizbornim obećanjima zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, iz Grada Zagreba maknule ni tvrtke u vlasništvu Petra Pripuza koje se bave otpadom. 

- Upravo suprotno, Grad Zagreb im je nedavno dao ugovor veći za čak 6,4 milijuna eura nego u vrijeme Milana Bandića. Cijela priča oko gospodarenja otpadom je obmana i velika laž, poručio je. 

Bernardić je kazao i da je "javna tajna" da su radnici "Čistoće" dobili upute od nadređenih da sve komponente otpada bacaju u isti kamion.

Treba riješiti dvosmislene odluke u Zakonu o pomorskom dobru 

Zamoljen da komentira prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji će se u prvom čitanju u srijedu naći u saborskoj raspravi, odgovorio je da je oporba već jednom nasjela vladajućima i podržala Zakon o obnovi te stoga sada ne misle da vlada ima dobre namjere kada je u putanje upravljanje plažama.

- Plaže u Hrvatskoj se ne smiju privatizirati i ograđivati, poručio je. Smatra da taj prijedlog treba povući na dodatno savjetovanje i da se dvosmislene odluke bolje riješe kako ne bi bilo nesporazuma.

Bernardić je, upitan s kime će Socijaldemokrati ići u nove parlamentarne izbore, odgovorio da će na izbore izaći u "ozbiljnoj formaciji" i građanima će ponuditi politike koje će im osigurati bolji životni standard.

- Mogu samo pozvati resornog ministra Filipovića, koji je zadužen za pitanje rješavanja otpada u Zagrebu, da zaustavi ovo nezakonito kolo koje vode zajedno Grad Zagreb, gradska podružnica Čistoća i GSKG te donese jedinu ispravnu odluku, a to je da se ukine ova odluka i prisili Grad da se namiri šteta svima koji su do sada platili boksove iz te pričuve, rekao je Bernardić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!