13:26 / 23.10.2018.

Autor: HRT

Bernardić o novim mailovima: Ovo je u sferi kaznene odgovornosti

-

-

Foto: - / -

Nakon otkrića novih mailova, Bernardić tvrdi kako se ovdje više ne radi samo o političkoj odgovornosti već i kaznenoj.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić sazvao je konferenciju za novinare nakon što su u medije procurili novi mailovi vezani uz aferu Borg.

Marić o mailovima: Radimo transparentno i odgovorno


Istaknuo je kako se njima potvrđuje sve što su zadnjim mjeseci govorili - lex Agrokor je namještaljka koja je omogućila Plenkovićevim prijateljima da izvuku iz Agrokora stotine milijuna kuna. Grupa na čelu sa Šarovićem pripremala je lex Agrokor a kasnije im je to omogućilo da na temelju savjetničkih usluga izvuku stotine milijuna kuna. Ovaj mail dokazuje da su pisci pisanjem zakona pogodovali lešinarskom fondu da obveznice koje je kupio po 20 proda po 100 kuna - da kupi nešto u bescijenje i na tome masno zaradi, rekao je Bernardić.

Istaknuo je kako je to trgovanje povlaštenim informacijama te da je po hrvatskim zakonima kazneno djelo. Da bi pokušali prikriti tu skupinu koja je pisala zakon za Agrokor iz zakona su izbacili nadzor i kontrolu izvanrednog povjerenika Ramljaka i njegovu obvezu podnošenja izvještaja, dodao je Bernardić.

Prema njegovom mišljenju, ovdje se više ne radi  samo o političkoj odgovornosti već i o kaznenoj. Kaže kako glavnog državnog odvjetnika podsjeća da je Plenković to priznao kad je pozvao savjetnike da vrate novac, a smijenio Ramljaka i Dalić.

Zaključio je kako bi bilo dobro da javnost zna kako će Plenkoviću prijatelji vratiti uslugu te da je ovo tema za DORH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!