14:35 / 25.08.2018.

Autor: Hina

Bernardić optužio Vladu za neodgovorno ponašanje

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Čim SDP preuzme odgovornost za Hrvatsku, omogućit ćemo da hrvatski poljoprivrednik ima isti status kao i onaj europski, kazao je Bernardić.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je optužio Vladu da se neodgovorno ponaša prema strateškim granama hrvatske industrije, prije svega, brodogradnji, turizmu i poljoprivredi, priopćeno je iz SDP-a.

Obilazeći zajedno s predsjednikom HSS-a Krešom Beljakaom poznatu turističko-kulinarsku manifestaciju Kaj su jeli naši stari?, na kojoj se predstavljaju tradicijske gastronomske delicije vrbovečkog kraja, Bernardić je ocijenio da je iznimno važno da se Hrvatska odgovorno odnosi prema strateškim granama industrije, te izjavio da su SDP i HSS zajednički radili na prijedlozima mjera za te grane.

Nećemo dopustiti da uvozni lobiji uništavaju hrvatske poljoprivrednike, da ih ucjenjuju i da oni praktički za 'ništa' prodaju svoje proizvode ili da ih ne mogu plasirati na tržište, kazao je predsjednik SDP-a i dodao kako će se SDP zauzimati za smanjenje PDV-a na proizvode koji se dominantno proizvode u Hrvatskoj, košaricu domaćih proizvoda.

To je nešto što smo najavljivali 2015. i to je nešto što moramo provesti i o čemu govorimo posljednjih godinu dana. Najvažnije je da našim poljoprivrednicima omogućimo da ne budu poljoprivrednici drugog reda, da im se poticaji, koje još nisu dobili, redovito isplaćuju, kao i to da ti poticaji u Hrvatskoj ne budu manji za 30 posto od onih u Europskoj uniji. To Vlada treba riješiti. Čim SDP preuzme odgovornost za Hrvatsku, omogućit ćemo da hrvatski poljoprivrednik ima isti status kao i onaj europski, kazao je Bernardić.

Komentirajući aktualnu situaciju u hrvatskoj brodogradnji, Beljak je izjavio kako je siguran da postoje ljudi koji su dovoljno sposobni da opreuzmu odgovornost za proizvodnu. Treba ih pustiti da na miru obavljaju svoj posao, da budu konkurentni. Hrvatska brodogradnja bila je hrvatski ponos, a zahvaljujući lopovštini u posljednjih 30 godna spala je na najniže grane u povijesti, dodao je.

Uljanik je veliki problem, ali Hrvatska mora zadržati brodogradnju koja je stoljećima na ovim prostorima. Prvi uvjet je odlazak uprave koja je godinu dana sve znala i informirala Vladu o tome, a do sada nisu poduzeli ništa, kazao je Bernardić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!