12:37 / 18.07.2019.

Autor: A.M./HRT

Bernardić: Ovo je najkorumpiranija Vlada u hrvatskoj povijesti

-

-

Foto: - / -

Predsjednik SDP- a Davor Bernardić predstavio je antikorupcijski plan SDP-a.
Predsjednik SDP- a Davor Bernardić
na konferenciji za medije predstavio je antikorupcijski plan SDP-a na koji su se odlučili zbog, kako navodi Bernardić, " najkorumpiranije Vlade u Hrvatskoj povijesti."

- To što su svi ministra za koje smo tražili opoziv maknuli pokazuje da smo imali pravo da su bili duboko upetljani i osumnjičeni za korupciju. Nažalost, to nije naša pobjeda, to je poraz Hrvatske, to je poraz demokratskog sustava i poraz neovisnih institucije", kazao je Davor Bernardić.

Istaknuo je da je Sabor postao leglo političke korupcije i da je građanima muka gledati političare koji se "tamo ponašaju kao da su iznad zakona, koji kupuju zastupnike, koji kupuju socijalni mir i puštaju da zemlja zaostaje".

U antikorupcijskom planu SDP-a tražit će veća kontrola utvrđivanja porijekla mirovine, bolji nadzor javne nabave, inzistirat će se na transparentnosti financiranja predizborne kampanje te strožu kontrolu imovinske kartice.

Istaknuo je kako je zbog korupcije u hrvatskom društvu mnogim mladim ljudima ukradena budućnost, a starijima dostojanstvo i da je "Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pod stalnim političkim pritiskom".

stoga smatraju da je ovo pravi trenutak za predstavljanje antikorupcijskog programa.

- Ovaj plan će biti otvoren i građani će se moći uključiti u njegovo kreiranje bismo onda početkom jeseni predstavili Saboru deklaraciju i tražili da se u Saboru raspravi o njoj, dodao je Željko Jovanović. 

Bernardić se osvrnuo i na rekonstrukciju Vlade. 

- Ovo nije rekonstrukcija, ovo je prikrivanje kriminala", naglasio je Bernardić te upitao što radi Državno odvjetništvo ako su ministri otišli zbog korupcije, zaključio je Bernardić. Ponovio je stav SDP-a da bi jedina prava rekonstrukcija bila da je premijer Andrej Plenković smijenio sam sebe zbog umiješanosti u aferu Borg, odnosno cijelu Vladu te raspisao izbore. SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović kazao je kako je trebao biti smijenjen i ministar zdravstva Milan Kujundžić jer je, kaže, doveo zdravstvo u rasulo . Upozorio je i na moguću ustavnu krizu preko ljeta jer su vladajući najavili da neće uvažiti zahtjev za raspravom o opozivu Kujundžića, koji je pokrenuo Most.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!