09:03 / 29.04.2019.

Autor: HRT

Bernardić položio vijenac za 12. godišnjicu smrti Ivice Račana

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

SDP je obilježio 12. godišnjicu smrti Ivice Račana, prvog predsjednika SDP-a i hrvatskog premijera od 2000. do 2003. godine.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić položio je vijenac na Mirogoju za 12. godišnjicu smrti prvog predsjednika i osnivača SDP-a Ivice Račana i rekao da je Račan predvodio europski put Hrvatske te da je važno sjetiti se socijaldemokracije u kontekstu onoga što treba i Europi.

- Račan je živio socijaldemokraciju, vjerovao u nju i vjerovao da je to najbolje društveno uređenje koje može osigurati svakom pojedincu potpunu slobodu, koja znači jednakost svih u društvu pred zakonom, jednakost šansi i ono što je najvažnije, solidarnost s onima kojima je naša pomoć potrebna, istaknuo je Bernardić.

Račanovu Hrvatsku opisao je kao normalnu zemlju sretne i ponosne djece koja neće odlaziti iz Hrvatske i čiji roditelji i djedovi imaju dovoljno novaca te je rekao da će tu viziju SDP ostvariti radom i poštenjem. Istaknuo je kako je Račan ostavio velik trag u hrvatskoj politici, otvorio demokratske procese i vrata EU-a i NATO-a, sagradio moderne autoceste, ostvario gospodarski rast, izgradio i ojačao neovisne i civilne institucije te da je rezultat njegova rada ulazak Hrvatske u EU. 

Ivica Račan bio je sedmi hrvatski premijer u razdoblju od 2000. do 2003. godine za vrijeme predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, a funkciju predsjednika SDP-a obnašao je do svoje smrti 2007. godine.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!