Bernardić: Potpuni kolaps odvojenog prikupljanja otpada u Zagrebu

11.08.2023.

13:39

Autor: Hina/HRT/V.G.

Jakuševec

Jakuševec

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić u petak je lažima nazvao tvrdnje zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se više otpada odvaja te ustvrdio da je u Zagrebu potpuni kolaps odvojenog prikupljanja.

Bernardić se na konferenciji za novinare osvrnuo na podatke koje je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo na svojim stranicama, odnosno Izvješće o komunalnom otpadu za 2022.

- Po tome se vidi da je u Zagrebu riječ o potpunom kolapsu odvojenog prikupljanja otpada, ustvrdio je.

Istaknuo je da je u usporedbi s 2020. i 2021. vidljivo drastično smanjenje prikupljenog stakla, papira i kartona, plastika i tekstil su na istoj razini kao 2020., a količina prikupljenog metala i glomaznog otpada se smanjila za duplo, kao i bio otpad.

- Laž je da se više odvaja i da se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, ona je ostala praktički na istoj razini. Ključni podatak je da je postotak odvajanja otpada u 2020. bio 36 posto, a u 2022. je on 24 posto. To je potpuni poraz navodno zelene politike, PR trik ne bi li se pokazalo da se nešto radi, ustvrdio je Bernardić.

Socijaldemokrati predlažu da se posebno stimulira recikliranje, odvojeno prikupljanje otpada posebno plastike, metla, papira i kartona posebnim cjenicima Čistoće kako bi se ta količina povećala.

Ujedno, poručuju da se mora pojačati odvoz bio otpada na tri puta tjedno kao i svih materijala koji se odvojeno sakupljaju.

Bernardić je naveo i da je odlagalištu otpada Jakuševec produljena dozvola za rad za još četiri godine "što je suprotno predizbornim obećanjima da se će odlagalište zatvoriti".

- To je još jedna od laži aktualnog gradonačelnika kao i da će se izgraditi Centar za gospodarenje otpadom. Jasno je kad je u pitanju gospodarenje otpadom u Zagrebu da je navodno zelena politika, a u biti PR politika doživjela svoj poraz, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!