16:03 / 02.06.2020.

Autor: Hina/HRT

Bernardić pozvao premijera da "najprije očisti svoje dvorište"

Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bernardić odbija bilo kakvu mogućnost koalicije s Miroslavom Škorom jer "SDP ne želi koalirati sa strankama koje ne dijele iste svjetonazore".
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u Puli kako je nepojmljivo da premijer Andrej Plenković proziva SDP zbog navodnih afera i sumnje u gospodarski kriminal u slučaju Rijeke kao Europske prijestolnice kulture te ga pozvao da "najprije počisti stvari u svojem dvorištu".

-
Savjetujem predsjedniku Vlade da najprije počisti u svome dvorištu. Prije svega neodgovorno je od premijera da upravlja radom državnih institucija progona. Stavljati SDP u takav kontekst, a ne prozivati jedanaest ministara koji su zbog sumnje za korupciju otišli iz Vlade ili svog prvog najvjernijeg koalicijskog partnera Milana Bandića, koji je opterećen i optužnicama i aferama, u najmanju je ruku neodgovorno - rekao je Bernardić.

Kreću izborni rokovi, politička nadmudrivanja već traju
Plenković o Ćoriću: Ne vjerujem da bi potpisao nešto bez provjere
Afera Vjetroelektrane tema i predizborne kampanje

Dodao je kako od pet osoba koji se trenutno nalaze u istražnom zatvoru u Remetincu četiri iz HDZ-a.

- Pametnome je dosta. Stav SDP-a je jasan, beskompromisna borba protiv korupcije je nešto na čemu ćemo inzistirati, a jedan od prvih zakona koje ćemo donijeti je onaj o porijeklu imovine. U SDP-u postoji nulta tolerancija borbe protiv korupcije - ustvrdio je predsjednik SDP-a i čelnik Restart koalicije.

Govoreći o slučaju "vjetroelektrane", Bernardić je rekao kako je indikativno da je upravo ministar Ćorić autor HDZ-ova programa za izbore, što pokazuje, smatra on, "kako je HDZ-ov predizborni program za sljedeće četiri godine korupcija".

- Pozivam građane da 5. srpnja ne glasaju za nastavak lopovske vlade - poručio je Bernardić.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je da još traju pregovori oko mogućeg ulaska IDS-a u Restart koaliciju.

- O detaljima razgovaramo unutar partnerskog odnosa s njima. Ovih dana vidjet ćemo kako će se razvijati pregovori i u konačnici donijeti odluku. Vjerujem da ćemo i dalje nastaviti suradnju te biti partneri, ili predizborni ili postizborni - rekao je Bernardić.

Odbacio je informaciju o stvaranje velike koalicije ustvrdivši kako je svima jasno da do toga neće doći jer, kako je rekao, "SDP ne može u koaliciju sa HDZ-om, odnosno strankom koja je na optuženičkoj klupi iz koje je jedanaest ministara moralo otići zbog sumnje na korupciju".

- I nije to sve jer trenutno još dva 'vise' - ministri Ćorić i Bošnjaković. Dakle, koalicije s njima nema. Ako ti ode 13 ministara zbog sumnje na korupciju, pa više nije problem u njima, nego je problem, brate, u tebi - izjavio je Davor Bernardić.

Odbija i bilo kakvu mogućnost koalicije s Miroslavom Škorom jer "SDP ne želi koalirati sa strankama koje ne dijele iste svjetonazore".

- SDP će zajedno sa svojim partnerima imati dovoljno ruku da sastavi novu stabilnu hrvatsku Vladu. Cilj nam je iščupati zemlju iz kaosa koje će ostaviti Plenković i njegova Vlada. Oni su pobjegli na izbore jer su pobjegli od odgovornosti za zemlju, ostavit će zemlju u rekordnim negativnim gospodarskim pokazateljima, deficit je trenutno oko 20 milijardi, do dana izbora bit će veći nego što ga je ostavio Sanader - rekao je čelnik Restart koalicije.

Davor Bernardić je govoreći o prvim potezima Vlade ako Restart koalicija dođe na vlast, rekao kako je najprije nužno pomoći turističkom sektoru te kako bi njegova Vlada iz tog razloga najprije smanjila PDV na ugostiteljstvo i turizam na deset posto.

Pomoći će nautičkom turizmu tako da bi se njegov status prebacio iz prometnog u turistički sektor. Poručio je da privatnim iznajmljivačima, a njih je 110 tisuća u Hrvatskoj, treba olakšati život, produžiti mjere oslobađanja od turističke pristojbe i plaćanja paušala do kraja sezone. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!