16:59 / 15.10.2018.

Autor: HRT

Bernardić: Prosvjed u Vukovaru nije slučajan

-

-

Foto: - / -

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić gostujući u Oprbenom zarezu Hrvatskog radija komentirao je subotnji prosvjed u Vukovaru. Rekao je kako nije došao jer mu je neprihvatljiva politizacije te teme.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić gostujući u Oprbenom zarezu Hrvatskog radija komentirao je subotnji prosvjed u Vukovaru. Rekao je kako nije došao jer mu je neprihvatljiva politizacije te teme.

"Potresno je bilo slušati svjedočanstva žrtava o strašnim zločinima koji nisu na vrijeme procesuirani. No, očito je to bila i poruka nezadovoljstva institucijama kojima je HDZ dugo godina bio na čelu. Ono što se događalo u pozadini je svjesna politizacija priče da se iza sudbina žrtava vodi sukob na desnici i u HDZ-u," rekao je Bernardić. Ponovio je kako je SDP za to da se svaki ratni zločin razotkrije i da se zločinci procesuiraju i osude. Istaknuo je kako se pitanje nestalih mora riješiti.

Odgovarajući na pitanje rekao je kako ne vjeruje da je Penava slučajno spomenuo Šeksa. "Ni skup nije slučajan...," dodao je.

Govoreći o aferi SMS rekao je kako je jasno da pipci te afere idu do vrha HDZ-a. "Ta afera ne diskreditira samo Milijana Brkića već i Andreja Plenkovića i cijeli HDZ. Za unutarstranački obračun koriste se institucije ove zemlje i taj sustav više ne može osiguravati građanima borbu protiv korupcije i kriminala," istaknuo je Bernardić.

Postavio je pitanje zašto se HDZ protivi saborskom istražnom povjerenstvu o zlouporabama obavještajnog i sigurnosnog sustava. Na voditeljevu opasku kako istražna povjerenstva ne donose rezultate, Bernardić je podsjetio kako je istražno povjerenstvo za Inu otvorilo jednu od najvećih korupcijskih afera - onu Sanader-Ina. "Glavni razlog iseljavanja nije nezaposlenost i niske plaće, već gubitak povjerenja u insitucije zemlje," istaknuo je Berenardić.

Na pitanje ima li SDP-ovaca uključenih u aferu elitne prostitucije, referirajući se na izjavu predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića, Bernardić  je rekao kako on to kao odgovoran političar ne može znati. Bačićevu izjavu nazvao je spinom kojim Bačić želi skrenuti fokus s glavne priče.

Za Uljanik kaže kako pod hitno treba ispuniti zahtjeve radnika - ispla plaća, odlazak uprave i donošenje plana restrukturiranja od strane svih dionika ovog procesa - vlade, grada i strateškog partnera. "Ljude treba suočiti s istinom ali i ponuditi svjetlo na kraju tunela", rekao je Bernardić. Na pitanje stoji li iza te rečenice riječ "stečaj" Bernardić kaže da vlada izbjegava govoriti u tim terminima. "No, ako postoji mogućnost da radnici ne dobiju plaću, to treba otvoreno reći ali reći i zašto je tome tako, zašto se tek sada reagira. Vlada tu ima veliku odgovornost", istaknuo je. Dodao je kako za bodogradnju treba naći održivo rješenje kojeg nema bez angažmana vlade.  

"Radi dulje, primaj manje i u mirovini živi lošije" - tim je riječima opisao prijedlog mirovinske reforme. "Pokušavaju napraviti uštede kako bi pokrpali neke druge rashodovne strane, a to je nama neprihvatljivo," rekao je.

Nije se složio s tvrdnjom da u slučaju ministra zdravstva Milana Kujundžića još jednom nisu uspjeli srušiti HDZ-ovog ministra. Nisu ga uspjeli srušiti ali su uspjeli upozoriti na probleme u zdravstvenom sustavu. Dugovi u zdravstvu nisu bili veći, imamo egzodus liječnika, nefunkcionira sustav Hitne pomoći a kroz  povećanje lista čekanja događa se tiha privatizacija zdravstva, istaknuo je Bernardić.

On smatra kako građane ne zanimaju razmimolilaženja u SDP-u. Ono što ih treba zanimati je da stranka nudi čitav niz zakonskih rješenja za poboljšanje živiota ljudi, istaknuo je Bernardić.

Zaključno je rekao kako Hrvatska nije zemlja kakva bi trebala biti. "Oni koji su se borili za nju nisu mogli ni sanjati da će nakon 27 godina to biti zemlja u kojoj će 300 tisuća ljudi pobjeći iz zemlje, da će umirovljenici kopati po smeću, da će obavještajni sustav štititi kriminal, da neće biti moguće provesti zdravstvenu i reformu školstava. Nisu sanjali da ova vlada neće biti u stanju maknuti spornu poloču s natpisom "Za dom spremni", a kamoli provesti i jednu reformu," rekao je Bernardić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!