21:22 / 28.03.2018.

Autor: HRT

Bernardić prozvao oporbu; iz prozvanih stranaka brzo reagirali

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić prozvao je praktički cijelu oporbu, a predsjednika IDS-a Borisa Miletića izravno optužio da je glasnogovornik premijera Plenkovića. Iz prozvanih stranaka - brzo su reagirali.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić tijekom boravka u Istri poručio je kako je SDP jedina garancija da će se trajno štititi vrijednosti slobode i jednakosti te kako je došlo vrijeme da zelena Istra još više pocrveni.

Bernardić je rekao da su se na Istanbulskoj konvenciji  razotkrili mnogi u Hrvatskoj, prije svega oni koji su bili spremni podržati premijera Andreja Plenkovića u naumu da falsificira tu konvenciju. Razotkrio se Most, iz kojeg su najavili da neće podržati ratifikaciju, čime su potvrdili ono što se dugo špekulira, a to je da je Most jednako Crkva, odnosno klerikalna desnica, ocijenio je Bernardić. 
Osim Mosta, razotkrio se i IDS jer je njegov predsjednik Boris Miletić postao, kako se čini, Plenkovićev glasnogovornik rekavši kako u Istanbulskoj konvenciji nema roda, istaknuo je predsjednik SDP-a. To nije točno. Rodnog ima u članku 3. Osim njih, razotkrio se i Živi zid, od kojeg još ništa nismo čuli o tome kako će se postaviti prema pitanju ratifikacije. Došlo je vrijeme da se u Hrvatskoj nitko ne odriče onih koji su drugačiji po rodnom, vjerskom, nacionalnom i drugom određenju, rekao je Bernardić.

Komentirajući kupnju borbenih zrakoplova, Bernardić je izrazio žaljenje što je Vlada donijela odluku o kupnji starih aviona u procesu koji je pritom proveden na netransparentan način.

Vlada je donijela odluku o kupnji trideset godina starih kanti koje su prvi put letjele još dok je postojao Sovjetski Savez. Dakle, naši MIG-ovi, koji su stari četrdeset godina, sada će biti zamijenjeni F-16 avionima koji su stari trideset godina i za to će hrvatski građani morati platiti tri i pol milijarde kuna. To je za mene nevjerojatno
, rekao je Bernardić i dodao kako Hrvatska zapravo niti ne zna što kupuje.

Za protjerivanje ruskog diplomata je rekao kako je taj čin još jedanput zorno pokazao nekoordiniranost hrvatske vanjske politike koju provode premijer i predsjednica Republike.

Predsjednica poziva Putina u Hrvatsku, dok predsjednik Vlade protjeruje diplomata. Mislim da je njegov potez ishitren. Uostalom, mnoge europske zemlje nisu taj potez povukle. Cilj bi nam trebali biti dobri odnosi s našim europskim partnerima, kao i sa SAD-om. To su naši saveznici, ali istovremeno želimo imati dobre odnose s Rusijom, poručio je predsjednik SDP-a. Ocijenio je da je Hrvatska ekonomski slaba te mala i ranjiva zemlja koja sebi ne može dopustiti takve brzoplete odluke u vanjskoj politici.

IDS, GLAS i Pametno reagirale na Bernardićeve izjave

Na izjave predsjednika SDP-a reagirali su IDS, GLAS i Pametno porukom da su upravo oni opozicija HDZ-u i da, za razliku od SDP-a, bez zadrške podržavaju ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić reagirajući na Bernardićevu izjavu da je IDS omogućio HDZ-u tihu okupaciju Istre, poručio je kako mu je teško komentirati nesuvisle izjave čelnika SDP-a.

S Davorom Bernardićem imamo korektnu suradnju i ne znam što je time htio reći. Pretpostavljam da je na neki čudan i potpuno neuvjerljiv način htio skrenuti pažnju s priče o velikoj koaliciji između HDZ-a i SDP-a. Svi znamo kako HDZ prolazi, odnosno ne prolazi u Istri i izjave o okupaciji Istre na tragu su znanstvene fantastike
, priopćio je Miletić. SDP-u u Istri pada rejting, ali za to im nije kriv IDS. Nadam se da će što prije riješiti svoje probleme i pozicionirati se kao prava oporba HDZ-u, poput IDS-a i GLAS-a, poručio je Miletić. Nakon kiselog zelja, Zagreba koji je lijep po kiši te satiranja protivnika satire, g. Bernardić jaše dalje, stoji u priopćenju GLAS-a, koji Bernardićevu izjavu naziva  satiričnom.  GLAS podsjeća da je kao stranka nastao iz protesta protiv koalicije s HDZ-om i da je s IDS-om prisilio Vladu da ratifikaciju stavi na dnevni red, pa se čudi da Bernardić to ne zna. Istovremeno nas je začudilo vrludanje samog Bernardića u izjavama oko ratifikacije Istanbulske konvencije zbog čega su se i pojedini saborski zastupnici SDP-a morali ograđivati od izjava vrha stranke, stoji u priopćenju GLAS-a.

I stranka Pametno ističe da jasno podržava Istanbulsku konvenciju, za razliku, kako ističe, od SDP-a, koji je nije ratificirao kad je mogao, a ni sada je ne podržava bez zadrške. Gospodin Bernardić nastavlja zabavljati hrvatsku javnost umjesto da se ozbiljno pozabavi stanjem u vlastitoj stranci, poručuje Pametno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!