15:33 / 11.02.2019.

Autor: I.B./HRT

Bernardić: SDP ima više razloga za zadovoljstvo

-

-

Foto: - / -

Teme razgovora bile su stanje u SDP-u i oporbi, pripreme za izbore za Europski parlament i planovi za predsjedničke izbore te druge aktualne teme.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić bio je gost današnjeg Oporbenog zareza. Teme razgovora bile su stanje u SDP-u i oporbi, pripreme za izbore za Europski parlament i planovi za predsjedničke izbore, SDP-ova interpelacija o vojnim zrakoplovima, afere u politici, te rad Sabora i burne sjednice.

- Podržavam jedinu moguću odluku županijske organizacije splitko-dalmatinske. Problemi su tamo već neko vrijeme i vjerujem da će u sljedećim mjesecima oni naći načina da konsolidiraju stranku u Vrgorcu. Što se tiče mjesnih izbora SDP u zadnjih 6 mjeseci ima i više nego razloga za zadovoljstvo. Prva smo stranka u Rijeci. U Koprivnici, u Novoj Gradiški, u Grubišnom Polju, u Bjelovaru, u čitavom nizu sredina gdje smo izašli na izbore za mjesne odbore što samo pokazuje snagu SDP-a. Vrgorac je nažalost jedan negativan primjer ali idemo dalje, kazao je Bernardić.

Rekao je da je u SDP-u sukladno Statutu. Dodao je da ne zna kad će biti sjednica Glavnog odbora SDP-a, ali da će biti u statutarnom roku.

- Mi smo uređena, velika stranka. Imamo najbolje kandidate na listi za EP, cilj nam je na toj sjednici potvrditi listu, donijeti europski program s kojim idemo po povjerenje građana u europske izbore jer želimo da Hrvatska bude ravnopravna u EU. Ne želimo da naši građani budu građani drugog reda, dodao je Bernardić.

Rekao je da je Zoran Bauer postao predsjednik koordinacije - jedne druge, unutar stranke. Zbog privatnih i nagomilanih obaveza u stranci, čovjek je jednostavno spriječen kvalitetno više dužnosti.

- Ja mislim da SDP funkcionira sve bolje. Cilj su nam tri mandata. Hrvatska je iskoristila samo 15 posto europskih sredstava. Mi želimo da se to popravi. Pljoprivrednici dobivaju manje poticaja i ne dobivaju ih na vrijeme. To je nepravedno. To želimo promijeniti. Želimo istu kvalitetu proizvoda na policama u dućanima u Hrvatskoj i u Europi. Cilj nam je težiti europskim plaćama. Minimalna plaća da bude 4000 kuna neto. A trenutnom izmjenom zakona mogu se druge povećati plaće za 300 do 500 kuna. Predstavili smo i plan za povećenje mirovina za 300 kuna. I to će SDP i napraviti, najavljuje predsjednik SDP-a.

Rekao je da ne bježi od odgovornosti i da SDP u ove izbore ulazi spreman, s punim rodnim paritetom.

- Po prvi puta u povijesti smo napravili nešto što ima jedna velika stranka u Hrvatskoj. To je da imamo jednak broj muškaraca i žena na listi naizmjenično. To je povijesni iskorak kojeg dosad nitko nije napravio. SDP ulazi u izbore s najboljim auroparlamentarcima koji su pokazali kako se može boriti za hrvatske interese u Bruxellesu Toninom Piculom i Biljanom Borzan. I SDP ulazi s jakom stranačku infrastrukturu. Potpuno sam uvjeren u uspjeh i veliki optimist, ustvrdio je. 

Upitan boji li se da će nezadovoljni glasači SDP-a preći Amsterdamskoj koaliciji rekao je da vrlo važno razlikovati da je SDP ljevica, a Amsterdamska koalicija centar. Objasnio je i ostale grupacije u EP-u.

- Ne brine me ništa jer sam potpuno uvjeren u rejting SDP-a, a najbolje ispitivanje rejtinga biti će europski izbori.

Rekao je da puno novih članica i članova dolazi u SDP.

- Dolazak Ive Josipovića može samo ojačati i SDP i ljevicu i socijaldemokraciju u Hrvatskoj. On je najbolji predsjednik kojeg je Hrvatska imala, ustvrdio je.  

- Volio bi da se ljevica i liberalni centar dogovore oko jednog kandidata. To bi značio veliki vjetar u leđa našem budućem predsjedniku republike, naravno iz redova SDP-a.

- HDZ gura što prije stvari na dnevni red kako bi stvorili osjećaj kaosa u Saboru, i to vrlo uspješno.  Vrlo je evidentno da moramo progovoriti što dolazi ovaj tjedan na dnevni red. Vrlo je važno upozoriti o slučaju INA. Zakonom o privatizaciji INA-e Plenković nastavlja posao rasprodaje nacionalnih interesa tamo gdje je stao Sanader, rekao je Bernardić.

- Ova Vlada je odlučila nekadašnje simbole hrvatske industrije potpuno prepustiti slučaju.  Vlada se odlučila za novog strateškog partnera, a da iz njegovih izjava saznajemo da bi Vlada odnosno država tebala pokriti negdje oko 10 milijardi kuna starih dugova. Dakle građani RH nisu dužni plaćati privatnom investitoru. Čemu privatni investitor, čemu strateški partner ukoliko će građani plaćati, sanirati sve dugove. Vlada je imala sve papre već dvije godine. Plenković je sve znao. Nisu poduzimali ništa, kazao je. 

- Lagali su oko INA-e, oko Uljnika, oko Borga. Ova Vlada ide iz afere u aferu, Ide iz laži u laž.

- Komenetirao je aferu avioni. Nakon što je ame rički veleposlanik rekao da je dostavio papir upozorenja pod kojim će uvjetima Hrrvatska moći realizirati kupnju zrakoplova, oni su govorili da tog papira nije bio. A istina je da su bili upoznati i Plenković i ministar Krstičević, i Kolinda Grabar PItarović s uvjetima prodaje aviona i da su unatoč tome ušli u jedan rizičan posao nabave borbenih zrakoplova. Pravo je pitanje zašto, upitao je.

Plenković je rekao da će Krstičevići poslati i druga ministarstve u pomoć.

- Što to znači? Da je nesposoban? Možda je najbolje da ga smjeni, rekao je.   O ishodu interpelacije rekao je da očekuje da će demaskirati vladajuće.  
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!