12:50 / 10.04.2019.

Autor: HRT

Bernardić: SDP predlaže smanjenje stopa PDV-a u turizmu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je da će njegova stranka u saborsku proceduru uputiti prijedlog Zakona o PDV-u, kojim bi se smanjile stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u srijedu da će njegova stranka u saborsku proceduru uputiti prijedlog Zakona o PDV-u, kojim bi se smanjile stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu, kako bi se povećala konkurentnost tim djelatnostima koje Vlada konstantno napada novim i sve većim nametima.

Bernardić je na konferenciji za novinare rekao da žele smanjiti stope PDV-a na 13 posto u ugostiteljstvu i 10 posto za smještaj, po uzoru na zemlje koje imaju najrazvijeniji turizam u Europi.

Očekuje da vladajući taj prijedlog neće prihvatiti, budući da uvijek odbijaju njihove kvalitetne prijedloge, pa će SDP, kada na idućim izborima po treći put preuzme odgovornost za Hrvatsku, smanjiti PDV na ugostiteljstvo i smještaj.

Podsjetio je da se snižena stopa PDV-a od 13 posto od 2017. godine više ne primjenjuje na ugostiteljstvo, naglasivši da druge zemlje članice EU-a imaju nižu opću stopu PDV-a ili su, njih čak 17, prepoznale važnost ugostiteljstva pa na njega primjenjuju sniženu stopu PDV-a i time, za razliku od Hrvatske, potiču razvoj turizma.

Sadašnja Vlada napravila je pet velikih udara na turizam, ističe Bernardić. Ukinuta je snižena stopa PDV-a u ugostiteljstvu, pa smo sada mediteranska zemlja s najvećom stopom PDV-a u tom sektoru. Povećana je boravišna pristojba za goste u nautičkom turizmu, u određenim slučajevima i 10 puta, kao i pristojba za goste u smještajnim objektima 25 posto. Povećan je i paušalni porez za male iznajmljivače koji može ići gore čak pet puta, a usto je paušal dodatno opterećen prirezom.

Zakon o turističkim pristojbama, po kojemu će županije autonomnu određivati njihovu visinu, šesti je udar na turizam jer je neizvjesno koliko će iznositi, upozorio je čelnik SDP-a.

Branko Grčić kaže da su Vladu upozoravali da će povećanje PDV-a u turizmu proizvesti katastrofalne efekte. Porasla je siva ekonomija jer ugostitelji koriste razne načine da izbjegnu plaćanje više stope PDV-a, investicije su stale, a zbog primjene opće stope PDV-a na turizam Hrvatska zauzima 132. mjesto po konkurentnosti u svijetu.

- Pred Hrvatskom je ogroman posao da se kroz porezno rasterećenje podupre hotelijere i ugostitelje da nastave ono što su započeli pa su stali onoga trenutka kada je PDV povećan, rekao je Grčić.

SDP predlaže da PDV na hotelski smještaj ide prema najnižoj stopi od pet posto, što bi bio posebno vrijedan poticaj u situaciji kada jača turistička konkurencija na Mediteranu, napomenuo je Grčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!