14:59 / 03.03.2019.

Autor: HRT

Bernardić: SDP ruši nejednakosti, predrasude i barijere među ljudima

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predizborni skup u Otočcu iskorišten je za predstavljanje SDP-ova plana za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Otočcu je podržao, pred tamošnjim članstvom i simpatizerima, SDP-ovu listu za Županijsku skupštinu i nositelja Tomislava Zrinskog te ustvrdio da je SDP u posljednjih 27 godina bio ključna snaga koja je smanjivala nejednakosti, rušila predrasude i barijere među ljudima.

Očekuje da će u Ličko-senjskoj županiji to prepoznati radnici, umirovljenici, seljaci, svi slabi, nezaposleni, potlačeni, obespravljeni i ugnjetavani, svi drugi i drugačiji, jer je u radu SDP-a bitno jedino to koliko je netko čovjek.

- Mi u SDP-u nikada nismo dijelili ljude na muško ili žensko, star ili mlad, gay ili straight, Hrvat, Srbin, Bošnjak, Rom, Židov, katolik, pravoslavac, musliman - za nas je to nebitno. Jedino je bitno da si čovjek i to je ta ključna razlika, rekao je Bernardić.

Nositelj liste Zrinski pozvao je  birače da druge nedjelje izađu na birališta i zaokruže listu broj osam jer samo bi pobjeda te liste, kaže, donijela promjene na bolje u toj županiji. Zrinski je rekao da u njoj već dugi niz godina "isti ljudi isto govore, obećaju i ništa ne ostvare, a opet su dobivali glasove" te smatra da je sada sazrelo vrijeme za promjene. Ustvrdio je da je SDP uvijek pokazivao dosljednost u obrani interesa građana Ličko-senjske županije, bio brana civilizacijskih vrijednosti, radničkih prava, nezaposlenih, prava manjina i ranjivih skupina.

Upitan kako, rekao je da će se "pretresti" svaka proračunska stavka i omogućiti ono što je najvažnije, poput  dostupnosti TIM II hitne medicinske službe 24 sata, svaki dan u svim gradovima i općinama županije.

- U 30 godina HDZ-ove vlasti ova je županija gospodarski uništena, opustošena, dogodio se egzodus, a jedina alternativa na izborima za Županijsku skupštinu je SDP, stranka koja nije sudjelovala u tom uništavanju, jedina lista koja nudi čisti obraz i čiste ruke, rekao je Bernardić.

Predizborni skup u Otočcu iskorišten je za predstavljanje SDP-ova plana za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo i to zato, kako je rekao Bernardić, jer bi njegova realizacija revitalizirala hrvatsko selo i spasila poljoprivredu koja je u sve težem stanju.

SDP: Imamo najbolji tim u Hrvatskoj za poljoprivredu

- Mi u SDP-u imamo najbolji tim u Hrvatskoj za poljoprivredu, nudimo rješenja, ali nažalost Vlada svojim djelovanjem proizvodi porazne statistike i činjenice, te se ne iskorištavaju u dovoljnoj mjeri prednosti našeg članstva u EU, propuštaju prilike, ne primjenjuju odgovarajuće nacionalne mjere za sprječavanje propadanja sela, a uz sve to, ocijenio je Bernardić, Hrvatska ima tu nesreću da njezinom poljoprivredom "trenutačno upravlja jedan od najgorih ministara poljoprivrede".

Ustvrdio je da je SDP-ova vlast imala iskoristivost fondova EU-a 86 posto, a da ova, kako je rekao,  najnesposobnija HDZ-ova vlast ima iskoristivost samo 15 posto. Čak nisu, rekao je, u stanju uzeti ni novac, hodaju po Lici, daju lažna obećanja, nose papire, ali reformi nema, sve je jedna velika nula".

Na pitanje novinara kako komentira to da su HSS i SU na državnoj razini u koaliciji sa SDP-om, a u ovoj županiji s HDZ-om, Bernardić je rekao da mu je žao što su stranke Amsterdamske koalicije ovdje u koaliciji s HDZ-om, te da to nije dobra poruka građanima, jer to nije vjerodostojno.

Upitan nije i licemjerno da je jučer prosvjedovao zajedno s novinarima za slobodno novinarstvo, a u pet je slučajeva prijetio novinarima, Bernardić je rekao da SDP protiv novinara ima nula tužbi, dok je poznato da je na sudovima više od tisuću sporova protiv novinara te njima i svim novinarima treba iskazati solidarnost i založiti se za slobodu izražavanja i slobodu govora, a vladajućima poslati poruku da stanje u medijima nije dobro.

Stranački program za poljoprivredu u Lici, osim predsjednika stranke, predstavili su i članovi SDP-ova Savjeta za poljoprivredu Dražen Kurečić, Ante Pezo i Marinko Stojić, a nakon konferencije za novinare organiziran je i obilazak triju OPG-ova u Ličko-senjskoj županiji.

U Podumu su posjetili OPG Duška Diklića gdje su se poljoprivrednici žalili na činjenicu da nemaju vodovod i da skupo plaćaju dovoz voda cisternama.

Bernardić je rekao kako je u 21. stoljeću tako nešto strašno te da to stavlja hrvatskog poljoprivrednika u neravnopravni položaj s drugima, te je iznio podatak da su i poticaji za hrvatske poljoprivrednike 30 posto manji nego što je prosjek EU-a. Poručio je da ravnopravnost treba postići i većim poticajima i pravodobnim isplatama te tako da se državno poljoprivredno zemljište ne dijeli "po babi i po stričevima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!