07:30 / 14.02.2019.

Autor: HRT

Bernardić: Smijeniti Krstičevića; Plenković poručio da stoji iza ministra

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na dnevnom redu je i Izvješće o uredbi koju je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti kao i prijedlog godišnjeg provedbenog plana statističkih aktivnosti RH.
Rasprava u Hrvatskom saboru završila je nešto iza 23 sata. Predsjedavajući Milijan Brkić kazao je na kraju dana da će u petak u podne biti glasovanje o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela.

Nakon izlaganja predstavnika SDP-a u vezi s interpelacijom, a potom i odgovora premijera Andreja Plenkovića te ministra obrane Damira Krstičevića, uslijedile su brojne replike. 

- Brojne replike Krstičeviću, Plenkoviću, Bernardiću i Grbinu

-
Brkić izbacio Hajdukovića s rasprave do kraja dana 
-
Bačić: Vladajuća većina u petak će odbiti interpelaciju 
-
"Poništavali su se natječaji i u Švicarskoj, Kanadi te Bugarskoj" 
-
Krstičević odgovorio Marasu: Neću dati ostavku jer ti to tražiš 
- Bernardić: Želimo istinu o nabavi eskadrile! 

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je da je zbog afere s nabavom borbenih aviona izgubila vrijeme, teško stečeni ugled i novac, a s druge strane sabornice SDP-ovce su podsjećali na netransparentne remonte MIG-ova u vrijeme njihove vlade.

22:40 Na kraju maratonske saborske rasprave ministar obrane Damir Krstičević poručio je zastupniku SDP-a Gordanu Marasu da neće dati ostavku jer on to traži, odgovarajući na Marasov poziv da preuzme odgovornost za propali posao kupnje borbenih aviona od Izraela.

20:55 I danas je jedan zastupnik izbačen iz sabornice. Nakon dviju opomena, predsjedavajući Milijan Brkić udaljio je sa sjednice do kraja dana Domagoja Hajdukovića (SDP). 

19:20 Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je za HRT da će HDZ u petak odbiti SDP-ovu interpelaciju. Istaknuo je da takav stav dijele sve stranke vladajuće većine te da će u petak na glasovanju, u ime vladajuće većine, odbiti interpelaciju.

18:30 Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je da je Vlada RH proces nabave zrakoplova vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima u skladu sa zakonom o obrani i zakonom o javnoj nabavci.

Podsjetio je na tijek cijelog postupka nabave aviona te istaknuo kako se nijedna država koja je dostavila ponudu nije žalila na postupak nabave.

- Od početka procesa nabave bio je uključen saborski Odbor za obranu, i prije nego smo počeli s procesom. Cijeli Odbor je dao suglasnost za kompletan proces. Nakon što ga je stručna skupina evaluirala opet je dala Odboru za obranu koji je dobio kompletnu dokumentaciju prije procesa donošenja odluke na državnoj razini. Svi papiri i dokumenti su bili u ovom Saboru, kazao je Krstičević.

- Što se tiče Hrvatske, ponavljam, napravili smo sve ispravno i postavili sva potrebna pitanja, dobili smo sva potrebna jamstva. To je jedina istina. Nisu stvorene nikakve financijske obaveze na proračun i smatram da nije napravljena nikakva šteta. A što se tiče jamstva, nema većeg jamstva od Vlade s Vladom, naglasio je ministar obrane.

Što se tiče izgubljenog vremena, dodao je, najviše vremena je izgubljeno u 15 godina kad se po tom pitanju ništa nije događalo. Nikad ova država nije kupovala avion i puno smo na tome naučili, zaključio je Krstičević.

17:13 Devet klubova zastupnika prijavilo se za raspravu o SDP-ovoj interpelaciji.

16:35 Premijer Andrej Plenković je potom uzvratio na SDP-ov prijedlog. Kazao je da Vlada odbacuje sve navode iz interpelacije kao neosnovane, neutemeljene i netočne.

- Stoga predlažem Hrvatskom saboru da odbije prijedloge zaključaka iz interpelacije. Pitanje nabava višenamjenskog borbenog aviona odgađano je posljednjih 15-ak godina, dijelom zbog ekonomskih razloga, ali i zato jer nije postojala politička volja, kazao je Plenković. 

Dodao je da je kupovina borbenog zrakoplova sigurno jedna od najsloženijih strateških odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata. 

- Jedan od razloga za pokretanje postupka nabave zrakoplova je bio i neuspjeli remont zrakoplova MIG-21, 2013. godine. Koliko se sjećam, tada nije bio pokrenut postupak interpelacije iako je ovaj posao predmet kaznenih postupaka i u Hrvatskoj i u Ukrajini.

- Odgovorno tvrdim da su sve radnje u postupku nabavke aviona provedene transparentno u skladu sa zakonom uz najbolju moguću vjeru i dužnu pažnju, kazao je. 

Odbacio je navode iz interpelacije da je ugrožena sigurnost, vanjskopolitički položaj Hrvatske, a narušen međunarodni ugled Hrvatske.

- Vezano za odobrenje za prijenos trećoj strani (TPT) od američkih vlasti želim naglasiti da je za pokretanje postupka i dobivanje TPT-a odgovorna država koja je trenutačni vlasnik, odnosno prodavatelj naoružanja i opreme, u ovom slučaju Izrael. Nužnost pribavljanja TPT-a je bila poznata Hrvatskoj od početka nabave, ali potpuno eliminiranje svih rizika ni u jednom procesu nije moguće, rekao je Plenković navodeći kronologiju neuspjele nabave aviona.

Ponovno je naglasio kako nije nastala šteta za proračun, nije narušen međunarodni ugled Hrvatske i nisu narušeni hrvatski odnosi s partnerima, niti s Izraelom niti unutar NATO-a.

Za kraj je rekao da Vlada stoji iza ministra obrane i potpredsjednika Vlade Krstičevića. Potom je uslijedilo 15 replika.

Grbinu i Bernardiću 23 replike

Nakon govora Grbina i Bernardića uslijedile su replike, njih 23 ukupno.

15:38 Davor Bernardić (SDP) izjavio je da se od samog starta radilo netransparentno. Zašto ste usprkos upozorenju inzistirali na kupnji baš tih aviona. Jeste li svjesni da ste tim činom ugrozili međunarodni ugled i obrambenu sposobnost zemlje, upitao je Bernardić u uvodnom govoru SDP-ove interpelacije o radu vlade zbog propale nabavke borbenih aviona.

- Vlada i ministar obrane Damir Krstičević obmanuli su i javnost i Odbor za obranu, a Hrvatsku su izložili međunarodnoj blamaži. Svojim ostankom oni ugrožavaju sigurnost hrvatskih građana, kazao je. 

Premijeru je sugerirao da bi bilo bolje da smijeni Krstičevića umjesto da na takav način ponižava resornog ministra.

Obrambena sposobnost Hrvatske, tvrdi, po prvi je puta dovedena u pitanje nakon Domovinskog rata. 

- Premijer Plenković je taj koji laže i nastavlja lagati. Jasno je da je papir upozorenja postojao, da su premijer, ali i predsjednica i ministar bili upoznati s uvjetima prodaje, a lagali su da nisu, navodio je Bernardić. Predsjednici Republike uputio je pitanje je li njezin predstavnik bio na otvaranju ponuda za avione. "Ako tvrdite da ništa ne znate, što je on tamo radio i zašto ste ga slali?", čudio se čelnik SDP-a.

Resornog je ministra pak pitao je li točno da se njegova bivša firma naknadno upisala u registar i održavanje i servisiranje aviona.

U ime predlagatelja govorio je i Predrag Matić Fred. 

15:20 Peđa Grbin (SDP) je u uvodnom izlaganju rekao da je Hrvatska izgubila dvije godine. Osim vremena izgubljena su i novčana sredstva.

- Nažalost ne znamo u kojem obimu jer Vlada to krije kao zmija noge, kazao je i dodao da Vlada, Ministarstvo obrane na čelu s Damirom Krstičevićem nemaju znanja i sposobnosti provesti tako zahtjevan posao.

Nabava eskadrile trebala je biti najveća nabava vojne opreme od osnutka HV-a, a HRZ-u je trebalo osigurati kapacitete za naredna desetljeća, no zbog tvrdoglavosti i nekompetentnosti onog koji je vodio postupak pretvorena je u fijasko.

- Uz to, na nabavku su potrošena i značajna sredstava, ali još ne znamo u kojem obimu, rekao je Grbin poručujući kako je dovedena u pitanje i postignuta razina suradnje s SAD-om.

- Ova nabava pokazala je da Ministarstvo obrane dok mu je ministar Krstičević na čelu nema znanja za provođenje ovako opsežne nabava, ustvrdio je. Krstičevića je prozivao da je sam pustio povjerljive dokumente u javnost.

- Njihovim je puštanjem doživio spektakularan neuspjeh jer su samo potvrdili da nabava, na način kako ju je vodio od početka, bila osuđena na propast. Smatramo potrebnim otvoriti raspravu i utvrditi što je sve pošlo krivo, rekao je Peđa Grbin.

Premijer i vlada, ističe, i danas tvrde da grešaka nije bilo.

- Ali sada imamo promjenu. Danas više neće samo gospodin Krstičević bit zadužen za nabavu zrakoplova. Kako nam je rekao premijer bit će to međuresorno povjerenstvo. Da li je to poruka da u dosadašnjem postupku nije bilo se u redu?, pitao se Grbin.

- Je li normalno, pitao je, da se ovako kockamo s "teško stečenim ugledom zbog nečije fiks ideje, osobnog ili financijskog interesa koji bi za ovakvu transakciju mogli imati pojedinci". "Ova je nabava bila fijasko", zaključio je Grbin.

15:10 Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac na samom početku rasprave zatražio je stanku.

- Svi poslovi se vode netransparentno - od Borga do muljanja s privatizacijom Ine, preko planskog uništenja brodogradilišta, pa do formiranja parlamentarne većine, rekao je i dodao: "Moramo se zapitati što u Hrvatskoj predstavljaju odgovornost, transparentnost, poštenje, karakter i čast. Jedino je kod nas moguće raditi štetu, a ne trpjeti nikakve posljedice". 

SDP: Interpelacijom želimo prisiliti Vladu da kaže što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih aviona

Interpelaciju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika, kojom, kažu, žele prisiliti Vladu da u parlamentu pred zastupnicima sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih aviona, te postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića te premijera Andreja Plenkovića.

Podnositelji interpelacije smatraju da Vlada, a posebno Ministarstvo obrane, nisu postupali transparentno u postupku nabave, da nisu vodili računa o ukupnim interesima Hrvatske, te da je njime ugrožena sigurnost Hrvatske i njen vanjsko-politički položaj.

Traže od Vlade da u roku od petnaest dana obavijesti Hrvatski sabor o postupku nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona, posebice o upozorenjima i uputama koje je davala Vlada Sjedinjenih Američkih Država (non-paper).

Također podnositelji traže da prije pokretanja novog postupka nabavke aviona Ministarstvo obrane mora dobiti prethodnu suglasnost Odbora za obranu Hrvatskog sabora, sukladno Zakonu o obrani.

Plenković: Očekujem da SDP-ova interpelacija bude odbijena

Premijer Plenković, dolazeći u Sabor na raspravu o SDP-ovoj interpelaciji, rekao je kako očekuje da interpelacija bude odbijena, a rasprava smirena i tolerantna. Novinarima je kazao da je Vlada detaljno analizirala sve što se dogodilo u procesu pokušaja kupnje borbenih zrakoplova, o čemu će, najavio je, detaljnije u raspravi.

- Imamo ideju što se dogodilo s avionima. Na žalost, operacija u kojoj smo trebali dobiti kvalitetne avione za jako dobru cijenu nije se realizirala, rekao je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da nema razloga za nervozu.

- Želimo argumentiranu raspravu, s činjenicama i istinom. Hrvatska Vlada je došla tu da kaže istinu o procesu, o projektu i, kao što ste vidjeli, Hrvatska je napravila sve potpuno ispravno. Dobili smo sva potrebna jamstva, Hrvatska nije ništa kriva, to su potvrdili i Izrael i SAD, kazao je Krstičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!