19:20 / 02.12.2019.

Autor: HRT

Bernardić: Sudovi moraju biti organiziraniji, a sudska praksa ujednačena

-

-

Foto: - / -

Na SDP-ovoj tribini o stanju u pravosuđu izneseni su brojni problemi s kojima se suočavaju građani, ali i profesionalci u tom području.
Na SDP-ovoj tribini o stanju u pravosuđu izneseni su brojni problemi s kojima se suočavaju građani, ali i profesionalci u tom području. Dugotrajni postupci, loša organizacija sudova, neujednačena sudska praksa glavni su razlozi gubitka povjerenja u te državne institucije.

Posebno je istaknuta uloga sudaca i postupak njihova izbora koji bi morao biti transparentan.

- Pravosuđe, to se svi slažemo, mora biti učinkovitije, sudovi moraju biti organiziraniji, a sudska paksa ujednačena. Pravo mora biti jednako za sve, a suci u službi zakona, a ne iznad zakona. I moraju biti, ono što je najvažnije, u službi građana, ističe Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.Potrebne reforme čelnik SDP-a uvodno je ocijenio da u Hrvatskoj situacija u pravosuđu nikada nije bila gora.

- Građani osjećaju nepravdu na svakom koraku, a najveća nepravda koju osjećaju je kada vide da zakoni u ovoj zemlji nisu jednaki za sve, da su silovatelji na slobodi, da nema kazna za lopove, da moćnici i korumpirani političari godinama izbjegavaju ruku pravde, upozorio je.

Također je naglasio da prema podacima Transparency internationala na ljestvici percepcije korupcije zadnje tri godine tonemo među sve korumpiranije zemlje svijeta.

Korupciju u Hrvatskoj smatra sistemskom pojavom koja se prelijeva na sve sfere društva, koja je i posljedica loše vlasti. Ne znam, kaže, što bolje opisuje aktualnu vlast u Hrvatskoj to što je ovo ljeto, zbog sumnje u koruptivne radnje moralo otići pola Vlade ili što se takva Vlada još uvijek održava na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji.

Upozorio je i na pojedine nedodirljive suce koji se ponašaju kao da su iznad zakona. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!