10:29 / 11.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Bernardić: Sve su znali, netko mora odgovarati

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zašto Ministarstvo nije tražilo jamstvo za ozbiljnost ponude? Hrvatska je izgubila dvije godine i netko za to mora odgovarati, rekao je Bernardić.
U SDP-u je održana konferencija za novinare na kojoj se govorilo o propasti posla s Izraelcima vezano uz nabavu zrakoplova F-16.

-
Izraelci ne mogu isporučiti F-16 - Vlada poništava odluku

Predsjednik stranke Davor Bernardić istaknuo je kako će netko morati odgovarati jer su svi bili upoznati s potencijalnom opašnošću nakon američkog 'non-papera'.  

- Nakon objave dokumenata jasno je da su i Plenković i Grabar-Kitarović te ministar Krstičević bili upozoreni na vrijeme. Jasno je da su sve znali, jasno je i da su lagali da papir upozorenja ne postoji. Bez obzira na to, odlučili su se za rizičnu nabavu aviona, koja je propala. Zašto Ministarstvo nije tražilo jamstvo za ozbiljnost ponude? Hrvatska je izgubila dvije godine i netko za to mora odgovarati, rekao je Bernardić, dodajući da će SDP tražiti plenarnu raspravu o toj temi u Saboru.

O temi propaloga posla s izraelskim avionima oglasio se i saborski zastupnik iz redove te stranke Franko Vidović.

- Premijer Plenković je čovjek s bogatim diplomatskim iskustvom koji bi trebao znati kako idu transferi vojne tehnologije. Ministar Krstičević je isforsirao ovaj posao. Polaznik je West Pointa i kao bivši general zna kako idu transferi vojne tehnologije, kazao je Vidović, ustvrdivši da je njih troje ugrozilo obrambenu sposobnost države.

- Važno je reći da se SAD nije postavio kao tutor, već kao mentor, i to putem 'non papera'. Nažalost, nitko ih nije slušao i završilo je kako je završilo.

Vidović dodaje da je potreban novi natječaj, ali i da je pitanje imaju li ljudi koji su vodili posao ikakav kredibilitet za novi.

HDZ spočitava SDP-u remont MiG-ova 21 u Ukrajini.

- Što ste tiče remonta aviona, imali su tri godine vremena. I Karamarkova i Oreškovićeva te Plenkovićeva vlada. Oni su svojim nečinjenjem ugrozili nacionalnu sigurnost, odgovara Bernardić.

Bernardić se dotaknuo i pitanja Ine. Šef SDP-a pozvao je premijera Plenkovića 'da odgovori na tri jednostavna pitanja'. 

- Je li zatvaranje rafinerije u Sisku posljedica njegova dogovora s Viktorom Orbanom? Kakva je budućnost INA-e u Hrvatskoj s obzirom na napise da bi tvrtka mogla otići? Je li tema njihovih razgovora bio i Hernadi?

Davor Bernardić pozvao je Plenkovića i da se očituje o, kako je rekao, sramotnom dolasku čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića na proslavu Dana Republike u Banju Luku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!