14:41 / 08.11.2018.

Autor: D.M./HRT

Bernardić: Tamo gdje je stao Todorić nastavio 'Borg'

-

-

Foto: - / -

Kazao je kako svaki put kada vladajući poruče da institucije pravne države moraju raditi svoj posao, "jedan autobus mladih i obrazovanih ljudi napuštaju Hrvatsku".
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je kako će od Ivice Todorića, koji je jučer izručen Hrvatskoj, biti zanimljivo čuti o čemu je oko Agrokora razgovarao s premijerom i ministrima te tko mu je pomagao u stvaranju poslovnog carstva, ističući da tamo gdje je Todorić završio u Agrokoru, nastavili su "ortaci iz grupe Borg".

"Ono što je neizbježno je da tamo gdje je završio Todorić, nastavili su ortaci iz grupe Borg. Todorića se tereti za izvlačenje novaca, koji je postao obrazac ponašanja i grupe Borg nakon što je preuzela kontrolu za Agrokor. Ove dvije situacije, odnosno ova dva cilja imaju kompletnu istu posljedicu jer je novac izvučen iz Agrokora i u jednom i u drugom slučaju", rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u Puli. Od procesa protiv Todorića, za koji vjeruje da će dugo trajati, ne očekuje "ništa senzacionalno", jer svi pravosudni procesi u Hrvatskoj izgledaju slično, dugo traju bez adekvatnih posljedica za počinitelja. Dodao je da, svaki put kada vladajući poruče da institucije rade svoj posao, "jedan autobus mladih ode iz Hrvatske".


Čelnik SDP-a kazao je da Uprava riječkog 3. maja mora otići, da se tom brodogradilištu mora vratiti pozajmica koju je to brodogradilište dalo pulskom Uljaniku koji, tvrdi, mora doživjeti restrukturiranje. "U Uljaniku su se novci nenamjenski trošili i jasno je da netko za to mora odgovarati. Stoga glavnom državnom odvjetniku postavljam pitanje što radi DORH koji je tamo već nekoliko mjeseci i da li DORH, kao i u slučaju Borg, SMS ili u slučaju elitne prostitucije, nekoga štiti", istaknuo je. Nepojmljivim smatra da država kao suvlasnik Uljanika ne pokazuje interes i odgovornost za spašavanje brodogradnje, dok je s druge strane intervenirala u Agrokoru.

Komentirao i novu anketu CRO Demoskopa o popularnosti stranaka, po kojoj HDZ raste, a SDP bilježi novi najniži rejting, poručivši da "dok HDZ srlja iz afere u aferu ta stranka raste, dok svi ostali padaju". Pozvao je vladajuće da ako su toliko hrabri i sigurni u sebe raspišu izbore.  "To bi u ovom trenutku jedino bilo pravedno, jer Sabor ne opisuje volju birača i građana s obzirom da nikada nije bilo više trgovine, prebjega, prelaska i kupovanja mandata kao u ovom sazivu parlamenta. To pokazuje da je na sceni i na vlasti jedna interesna koalicija, što se može vidjeti na primjeru Plenkovićeve koalicije", rekao je Bernardić. Naglasio je kako će SDP na europske izbore izaći samostalno s najjačom listom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!