12:37 / 09.01.2018.

Autor: HRT

Bernardić: Tražimo strategiju Vlade o izlasku iz situacije sa Slovenijom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pozivamo Vladu da napravi strategiju kako bi izišli iz ove situacije, održali dobrosusjednske odnose sa Slovenijom i bili pouzdan partner zemljama u regiji.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare od Vlade traži da se vidi usklađenost hrvatskih zahtjeva i onoga što je u arbitražnoj odluci. Pozivamo Vladu da napravi strategiju kako bi izišli iz ove situacije, održali dobrosusjedske odnose sa Slovenijom i bili pouzdan partner zemljama u regiji.

Moramo vidjeti dokument iz kojeg će se vidjeti gdje smo dobili, gdje izgubili, detaljno po svakom metru kvadratnom. To je startna pozicija u pregovorima kako bi se došlo do bilateralnog dogovora. Istaknuo je kako jednostranog donošenja odluka nema. Nastavno, na plan koji smo iznijeli prije nekoliko dana SDP će ove godine staviti naglasak na tri ključna pitanja u Hrvatskoj: plan za investicije i nova radna mjesta, plan za socijalnu sigurnost svih građana, posebno za siromašne, posebno za djecu, posebno za umirovljenike i plan za bolje uvjete rada u Hrvatskoj, a samim time i za zaustavljanje iseljavanja, rekao je Bernardić.

U posljednjih godinu dana Hrvatsku je, nažalost, napustilo 50.000-60.000 ljudi. Neki su poveli i cijele obitelji, a tad je vrlo vjerojatno da se nikada neće vratiti. Iako se svi kunu da su mladi u Hrvatskoj budućnost, puna su im usta mladih ljudi, mladi u Hrvatskoj, nažalost, nemaju budućnost. Mladi nemaju mogućnost boljeg radnog mjesta, izbora karijere, mogućnost napredovanja i nemaju mogućnost krova nad glavom. Njihovo znanje i trud ne cijene se i ne nagrađuju. Naš je zadatak vratiti tu nadu, šansu i optimizam mladim ljudima u Hrvatskoj. Mladi ljudi ne smiju biti besplatna radna snaga kao što su u većini zanimanja danas. Mladi nisu roba, nego su zaista istinska šansa i nada hrvatskog društva, izjavio je šef SDP-a.

SDP predlaže da se studentski i volonterski rad priznaju kao radno iskustvo, vraćanje vježbeništva i ograničavanje stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), kako poslodavci ne bi posezali za besplatnom radnom snagom. Zadatak je SDP-a stimulirati sigurnost radnog mjesta, odnosno ugovore na neodređeno vrijeme, kaže Bernardić, a destimulirati ugovore na određeno kojih je danas oko 90%, jer je nesigurnost radnog mjesta među glavnim razlozima zbog kojih mladi odlaze iz zemlje.

Predlažu i podizanje dobne granice za oslobađanje od doprinosa do 35 godina, prioritet mladima pri dodjeli poljoprivrednog zemljišta, uz oslobađanje od komunalne naknade i osiguravanje besplatnih priključaka na infrastrukturu kako bi mlade obitelji ostale u ruralnim područjima, oslobađanje od poreza za kupnju prve nekretnine, te reguliranje tržišta najma stanova. Bernardić nije odgovorio na pitanje koliko bi te mjere stajale državu, već je istaknuo kako bi pomogle rastu hrvatskoga gospodarstva.

O problemima mladih na početku konferencije za medije govorio je Hrvoje Novak, potpredsjednik Foruma mladih SDP-a. Ustvrdio je da Vlada radi pogreške jer mladima ne treba model SOR-a, kakav najavljuje ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, te poručio kako je premalo novih radnih mjesta za mlade bez iskustva. Kritizirao je odgodu obrazovne refome kao pogubnu za budućnost mladih.


Uz Bernardića i Novaka, govorila je i saborska zastupnica Sabina Glasovac. Ona se osvrnula na aktualnosti, no govorila je i o obrazovnoj reformi. Ocijenila je kako je premijer Andrej Plenković, umjesto uvođenja nužnih promjena, odlučio politizirati obrazovni sustav imenovavši sebe na čelo Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, a ministrici obrazovanja Blaženki Divjak time "opalio šamar". Ministricu Divjak pitala je zašto se odustalo od kurikuluma informatike za strukovne škole, iako je upravo ona najavljivala da će naglasak biti na strukovnim školama. Znači li to da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odustalo od cjelovite kurikularne reforme i potpunog uvođenja informatike u škole, dodala je.

Najavila je da će SDP i dalje inzistirati na provedbi cjelovite kurikularne reforma onako kako je zamišljena. Nemojte nam prodavati fiću pod mercedes i prestanite od naše djece praviti pokusne kuniće, poručila je Glasovac Vladi. Također je ustvrdila da se odustajanjem od Istanbulske konvencije odustaje i od bolje zaštite žena.


Na kraju je govorio i Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice. On je, kako je rekao Bernardić u najavi Jakšića, svojim znanjem i iskustvom te radom pokazao kako konkretnim mjerama potaknuti ostanak mladih u svakom gradu, u ovom slučaju, riječ je o njegovu rodnom gradu Koprivnici.

Na kraju izlaganja svi su odgovarali na pitanja novinara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!