11:52 / 10.05.2018.

Autor: I.M./HRT

Bernardić: Tražimo zatvor za krivce i izbore, i to odmah

-

-

Foto: - / -

Ovdje je sve jasno. Ono što tražimo jest zatvor za krivce. I izbore. Sada i odmah, rekao je Bernardić.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je poručio da zbog afere lex Agrokor više ne traži ostavku premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić jer smatra da za tim više nema potrebe, nego sada, kako ističe, "traži zatvor za krivce i izbore - sada i odmah".

Ustvrdio je da je konačno stigla potvrda da je Vlada preko Martine Dalić štitila kriminal u Agrokoru te pozvao sve mjerodavne institucije da hitno reagiraju, ispitaju sve činjenice i da postupe u skladu sa zakonskim propisima.

"Nitko više ne može osporiti ono što je SDP-u mjesecima jasno i na što cijelo vrijeme upozoravamo, a to je da su lex Agrokor pisali za osobnu korist, i to isti oni stručnjaci koji su se na njemu poslije besramno obogatili s najmanje pola milijarde kuna", rekao je Bernardić na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da je "čista laž" da ministar financija Zdravko Marić nije bio upoznat sa sadržajem e-mailova jer je "očito i vidljivo da je najveći dio e-mailova bio adresiran i na njega". Bernardić je ustvrdio i da je "u najmanju ruku čudno što premijer, koji je tvrdio da stoji iza lex Agrokor, ne zna za ove činjenice". Premijera Plenkovića pitao je s kojom je to nagodbom zadovoljan, postoji li ona uopće te je li zadovoljan s nagodbom s Franckom ili Adrisom. Javno ga je upitao i kad će biti formirano Stalno vjerovničko vijeće.

Bernardić je ocijenio kako jest "odjeknula" izjava predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka da neće štititi kriminal, ali time što je ostao u Vladi, smatra Bernardić, Vrdoljak je "dodatno potvrdio kriminal koji ovih dana potresa Vladu".

"U svakoj normalnoj državi zbog ovog odlazi cijela Vlada", poručio je čelnik SDP-a.

Upitan hoće li on ili SDP podnijeti kaznenu prijavu, Bernardić je odgovorio da DORH mora postupati po službenoj dužnosti te da je ovo prvi veliki zadatak i test za novog glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

Bernardić je istaknuo nema drugog izlaza osim izvanrednih izbora te da je SDP spreman treći put preuzeti odgovornost za Hrvatsku i vratiti je na pravi put.
"Lažnim vijestima" nazvao je informaciju s jučerašnje sjednice Kluba zastupnika po kojoj većina članova želi da na čelnom mjestu Kluba zamijeni Arsena Bauka.

"Neću biti predsjednik Kluba zastupnika, Arsen Bauk ostaje i uživa moje potpuno povjerenje", poručio je te izvijestio da neće prihvatiti ostavku potpredsjednika Kluba Gordana Marasa jer "za nju nema razloga". No, dodao je, ima za razgovor "o čemu ćemo unutar stranke".

Premda je najavljeno da će se sjednica Kluba zastupnika SDP-a nastaviti danas, ipak je neće biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!