12:18 / 13.09.2019.

Autor: T.D./HRT

Bernardić: Ukloniti fašizam iz javnog prostora

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

SDP je predstavio zakonski prijedlog prema kojem se svaki birač na predsjedničkim izborima pri preuzimanju listića mora potpisati.
SDP je predstavio zakonski prijedlog prema kojem se svaki birač na predsjedničkim izborima pri preuzimanju listića mora potpisati, a birački odbori imali bi predstavnike i parlamentarne većine i manjine.

SDP je u petak izvijestio kako je u hitnu saborsku proceduru uputio prijedlog dopuna Zakona o izboru predsjednika RH po kojemu bi i na tim izborima u biračkim odborima sudjelovali predstavnici stranaka vladajućih i oporbe, a birači bi se potpisivali pri preuzimanju biračkih listića.

Kako je na konferenciji za novinare rekao predsjednik SDP-a Davor Bernardić, to je drugi u nizu zakona iz SDP-ova antikorupcijskog paketa kojim bi se spriječila korupcija na izborima, odnosno, krađa glasova. Korupcija je rak-rana koja izjeda naše društvo i upravo bi izbori trebali biti početak borbe protiv korupcije, a zatvaranje oči pred korupcijom još je jedan od razloga zbog kojeg ljudi napuštaju našu zemlju, kazao je.

Ako se dogodi korupcija u obliku krađe na izborima, to dodatno demotivira građane koji postaju još više razočarani stanjem u zemlji. Uz to, cilj je ovog zakona i jačanje demokracije, dodao je.

Zakonom omogućiti bolju kontrolu izbornog procesa

Kako bismo spriječili krađu glasova na izborima, predlažemo zakon kojim ćemo omogućiti bolju kontrolu izbornog procesa. Dvije su ključne izmjene; želimo da se birački odbori biraju na europarlamentarnim i parlamentarnim izborima, odnosno, da imaju predstavnike  parlamentarne većine i manjine, objasnio je.

Napomenuo je da je dosadašnja praksa pokazala ispravnost tog prijedloga na europskim, parlamentarnim i lokalnim izborima dok se uz predsjedničke često vežu sumnje u ispravnost izbora. Najavio je i prijedlog identifikacije birača po kojemu bi birač, kada preuzme glasački listić, potpisao da ga je preuzeo.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk očekuje da se o njihovu prijedlogu što prije raspravi i da će dobiti potporu jer odgovara svim strankama.

SDP-ovci bi, kaže, bili iznenađeni da se neke stranke koje imaju neke ambicije na predsjedničkim izborima, poput HDZ-a, usprotive toj promjeni zakona. Stoga, ističe, očekujemo jednoglasnu potporu jer kontrola izbora unaprjeđuje izborni proces.

Podsjetio je na drastičan slučaj krivotvorenja nekoliko tisuća glasova na predsjedničkim izborima 2005. na biračkom mjestu u inozemstvu. Za iduće izbore, napominje, nemamo saznanja jer kazneno djelo nitko nije prijavio. U svakom slučaju mogućnost krivotvorenja u višestranačkim biračkim odborima znatno se smanjuje.

Što se tiče potpore Mosta nezavisnom predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori, Bernardić je kazao da je SDP-u svejedno tko će biti protukandidat Zoranu Milanoviću u drugom krugu jer je uvjeren u njegovu pobjedu. Funkciji predsjednika trebamo vratiti ono što je izgubila u zadnjih pet godina, a to je povjerenje u tu instituciju, ugled i dostojanstvo koje može vratiti naš kandidat Milanović, poručio je.

Bernardić je kazao i da Milorada Pupovca više neće komentirati. Tu ćemo sapunicu prepustiti vladajućima, a mi se bavimo borbom protiv korupcije i podizanjem životnog standarda, odnosno, plaća i mirovina građana, istaknuo je.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je jučerašnji incident u Rijeci za koji optužuje hrvatsku Vladu.

- Ono što se jučer dogodilo u Rijeci odraz jedne klime u društvu koja je ostvarila ova vlada tolerirajući nasilje i stvarajući podršku atmosferi mržnje i netolerancije. Zato je iznimno važno da se fašizam ukloni iz javnog prostora. a svi fašistički simboli, uključujući i za dom spremni zabrane, ističe Bernardić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!