10:53 / 08.02.2020.

Autor: D.M./A.P.C./HRT

Bernardić: Velika koalicija samo s građanima

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na sjednicu je došao i bivši predsjednik SDP-a, a sad izabrani predsjednik Hrvatske - Zoran Milanović.
Na Iblerovu trgu okupilo se najviše tijelo SDP-a - Glavni odbor, koji bi danas trebao donijeti programske smjernice s kojima će ta stranka krenuti u kampanju za parlamentarne izbore. Na sjednicu je došao i bivši predsjednik SDP-a, a sad izabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. 

- Milanović: Možeš pogazit stotinu ruža, ali proljeće dolazi

Milanović je na sjednicu došao, kaže, kako bi zahvalio dosadašnjim stranačkim kolegama koje je i vodio deset godina, na pomoći i potpori u kampanji. Njegovo obraćanje članovima GO-a bilo je zatvoreno za javnost, a u ponedjeljak će, neslužbeno se doznaje istupiti istupiti iz SDP-a, kako zakon i nalaže.


Predsjenik stranke Davor Bernardić u uvodnom je govoru rekao kako je iza SDP-a jedna "burna, ali izuzetno uspješna godina". Istaknuo je izvrstan rezultat stranke na izborima za Europski parlament. SDP je pokazao da je najjača opozicijska stranka i da je spreman preuzeti odgovornost za zemlju, rekao je. Rezultat na europarlamentarnim izborima bio je, kaže, ohrabrujuć za članove i simpatizere SDP-a. Ustvrdio je kako je taj rezultat stvorio pretpostavke za uspjeh Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima. Danas ga ovdje mogu pozdraviti kao novog predsjednika Republike, istaknuo je uz aplauz prisutnih.


Kazao je da SDP nakon pobjede Zorana Milanovića nije čekao, već je odmah prionuo na posao. Dodao je da su započeti i pregovori s potencijalnim koalicijskim partnerima za izbore. "U godini koja je ispred nas moramo pokazati da imamo znanje, ideje, odlučnost i ljude kojima ćemo Hrvatsku povesti u budućnost. Na nama je da odgovorimo na ključne izazove i ponudimo ključna rješenja za probleme naših građana. Nama je kao socijaldemokratima izuzetno važna reforma zdravstvenog sustava i reforma obrazovanja", poručio je Bernardić.  Istaknuo je da je jedina velika koalicija koju njegova stranka prihvaća - ona s hrvatskim građanima. 

Grčić: Milanovićeva pobjeda je SDP-u vjetar u leđa

Predsjednik središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić  poručio je u subotu kako su pobjeda njihovog kandidata Zorana Milanovića ali i loša vladavina HDZ-a vjetar u leđa SDP-u na predstojećim parlamentarnim izborima. Komentirajući Milanovićev napomenuo je da predsjednik republike ne može biti član niti jedne stranke te da je Milanović dao svoj obol SDP-u 'u velikom obujmu'. SDP se intenzivno priprema i trudi, dodaje Grčić, da pred građane iznese konzistentan plan kojim će im prezentirati za što će se boriti kada preuzmu odgovornost za državu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!