10:54 / 31.10.2018.

Autor: HRT

Bernardić: Vladina mirovinska reforma je nedopustiva

-

-

Foto: - / -

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare opet je upozorio na sazvao je konferenciji za novinare kako bi još jednom upozorio na projekt mirovinske reforme kojega predlaže Vlada RH.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić sazvao je konferenciju za novinare kako bi još jednom upozorio na projekt mirovinske reforme kojega predlaže Vlada RH.

"Vlada svojim prijedlogom želi da građani rade duže, primaju manje i u mirovini žive još teže. To je nedopustivo i mi to ne možemo prihvatiti. Naš je zadatak da upozorimo da se ovim prijedlogom Vlade umirovljenike isključivo smatra izdatkom i troškom. Ovim prijedlogom Vlade smanjit će se mirovina sadašnjim i budućim umirovljenicima", rekao je Bernardić.

"Naš je zadatak da ne dopustimo ovakvu reformu. Podržavamo ne samo prosvjed sindikata nego i sve daljnje aktivnosti koje sindikati budu poduzimali. Apeliram na sve zastupnike kojima je stalo do umirovljenika da ne podrže ovakvu mirovisnku reformu", dodaje. 

"SDP-ov plan za rast mirovina sastoji se u dvije ključne poruke - prvi je da možemo osigurati od Nove godine realno rast prosječne mirovine za 300 kuna, a drugi je da će nakon odlaska s punim radnim stažom u mirovinu, ona iznositi 75% prosječne plaće", rekao je Bernardić i naglasio - to je realno, to je održivo i to je moguće.

Predsjednik središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić kazao je da SDP ne može glasovati za mirovinsku reformu jer da ona neće dovesti do stvarnog povećanja mirovina. "U ovoj reformi ne govori se o postojećim umirovljenicima. To je jedan od ključnih problema cijele priče. Ne govori se da je mirovina za 600.000 ljudi u ovome trenutku ispod socijalnog minimuma, ispod praga siromaštva. Mora se naći novi način usklađivanja mirovina. Mi tu nudimo vrlo konkretan prijedlog - da se promijeni omjer u švicarskoj formuli u omjeru 80 naprama 20 posto u korist rasta plaća. Taj je rast brži nego što je rast troškova života. Time bi zapravo usklađivanje mirovina bilo puno bliže realnom rastu plaća. A time bi se spriječilo i zaostajanje mirovina za plaćama, dodao je Grčić.

"Druga stvar koju poredlažemo je dodatno usklađenje mirovina. Ako postoji razlika u postotku korekcije mirovine kroz švicarsku formulu i ternutnog rasta nominalnog BDP-a onda te mirovine treba dodatno korigirati za tu razliku, rekao je Grčić.

Bernardić: Glavni stupovi ove Vlade - Bandić te Saucha, Glavaš i Vrdoljak 

Bernardić je ustvrdio da su glavni stupovi Plenkovićeve Vlade Milan Bandić koji je pod optužnicama da na sumnjiv način skuplja većinu i u ovom trenutku tvori glavni stup Plenkovićeve Vlade, dok je drugi stup optuženik (Tomislav) Saucha, ratni zločinac (Branimir) Glavaš i Ivan Lažljivi Vrdoljak.

Komentirajući ulazak donedavne SDP-ovke Milanke Opačić u saborski Klub Bandićeve stranke, Bernardić je ocijenio da su to ti nezadovoljnici u SDP-u, pobunjenici koji na ovaj način pokazuju ne samo da im nije stalo do stranke, socijaldemokracije i elementarnih ljudskih principa nego isključivo do vlastitih fotelja i sinekura. "Što se tiče Milana Bandića, riječ je o čovjeku koji je pod optužnicama da na sumnjiv način skuplja većinu i u ovom trenutku tvori glavni stup Plenkovićeve Vlade, dok je drugi stup optuženik Saucha, ratni zločinac Glavaš i Ivan Lažljivi Vrdoljak, kazao je Bernardić.

Na pitanje osjeća li se odgovornim zbog toga što toliko SDP-ovaca odlazi iz stranke, Bernardić je odgovorio da onaj tko ne živi vrijednosti i principe socijaldemokracije i tko je spreman podržati ovu parlamentarnu većinu kojoj je povremena upotreba ustaškog pozdrava 'ZDS' dozvoljena, koja uklanjaju ploče antifašističkih boraca, koji su spremni pomoći referendumskoj inicijativi Željke Markić da udari na prava nacionalnih manjina i LGBT zajednica, taj nije istinski socijaldemokrat.

Upitan srami li se što su SDP-ovi vijećnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podigli ruku za odluku kojom je omogućen otpis dugova za režije i bogatima poput Zorana Mamić, Zvone Bobana, supruga ministrice Marije Pejčinović Burić i drugih, Bernardić je odgovorio da je to istinska politika ove Vlade i njihova reforma otpisa dugova."Ova Vlada je pokazala da želi podignuti plaće samo bogatima i otpisati dugove samo bogatima, dok ministar Pavić umirovljenike naziva troškom, a Plenković poziva strane investitore jer je u Hrvatskoj jeftina radna snaga. Ovo je Vlada koja uzima od sirotinje da bi dala bogatima, što je najbolje pokazala proslava grupe Borg koja je odgovorna za kriminalne pretvorbe i privatizacije 90-ih za sve probleme koje ova zemlja ima", rekao je Bernardić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!