12:21 / 03.02.2019.

Autor: M.Š./HRT

Bernardić: Želimo biti normalna zemlja

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

SDP je počeo s pripremama za izbore za Europski parlament. Stranački su čelnici u Makarskoj.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Makarskoj je, komentirajući neuspjelu nabavu borbenih zrakoplova F-16, izjavio da je curenje tajnih dokumenta kazneno djelo, zbog čega se ide u zatvor.

- Curenje i puštanje tajnih i klasificiranih dokumenata kazneno je djelo za koje se izriče pet godina zatvora", rekao je Bernardić odgovarajući na pitanje novinara hoće li SDP tražiti opoziv ministra obrane Damira Krstičevića ako se pokaže da su iz Ministarstva obrane u medije curili dokumenti.

Ponovio je da SDP traži istragu u vezi s curenjem informacija vezano uz nabavu borbenih zrakoplova kako bi se vidjelo "na temelju čega je i tko puštao u medije tajne klasificirane dokumente koji imaju veze s nacionalnom sigurnošću, tko je to radio i tko je dilao informacije".

Prema njegovim riječima, kad istraga to pokaže - očekuje hitnu intervenciju Državnog odvjetništva (DORH).

"Možda se najbolje o povjerenju ministru Krstičeviću jučer izrazio premijer Plenković, koji je pokazao da mu ne vjeruje, kojemu je indirektno poručio da je nesposoban, zato mu sad zove pomoć oko nabave novih borbenih aviona. Možda bi, zapravo, bilo jednostavnije da ga zamijeni", rekao je Bernardić novinarima u Makarskoj gdje je sudjelovao na tribini "SDP u susret izborima za Europski parlament".

Bernardić je danas na opetovano novinarsko pitanje hoće li tražiti opoziv ministra Krstičevića rekao kako će se prvo ići s interpelacijom jer želi znati tko je "dilao" dokumente.

"Želimo znati zašto su inzistirali na nabavi baš tih borbenih aviona i je li to, možda, povezano s bivšom Krstičevićevom tvrtkom koja se registrirala za remont aviona. Kad to dobijemo, zajedno s ostatkom opozicije poduzet ćemo daljnje korake", rekao je.

"Vidite jučer veliku nepravdu, zakon koji je propisala Vlada, Bandić, koji inače odrađuje prljavi posao za Plenkovića, oprašta dugove bogatima. Jednostavno to ne mogu više gledati", izjavio je Bernardić.

Predsjednik SDP-a ocijenio je da stanje u zdravstvu nije bilo "nikad teže", jer liječnici odlaze u inozemstvo, nedostaje medicinskih sredstava, liste čekanje su sve duže, čak i do tri godine, te je na sceni "tiha privatizacija" zdravstva.

Najavio je da je cilj SDP-a na izborima za Europski parlament osvojiti tri mandata.

Istaknuo je kako SDP želi da Hrvatska bude "normalna zemlja kao što su to i ostale članice EU-a".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!