19:07 / 09.05.2020.

Autor: B.A./HRT

Bernardić: Želimo restartati način na koji je Hrvatska dosad funkcionirala

-

-

Foto: - / -

Bernardić je poručio da će smanjiti broj ministarstava i neefikasnu državnu upravu, kao i broj općina i gradova
- Želimo u potpunosti restartati način na koji je Hrvatska dosad funkcionirala, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku nakon što je danas predstavljena koalicija Restart. Bernardić je također rekao da je on kandidat za premijera.

Predstavljena "Restart koalicija"
Nakon Restart koalicije, okršaj HDZ-a i SDP-a

Koaliciju uz SDP zasad čine HSS, HSU, GLAS i Snaga, no Bernardić je najavio da će je sljedeći tjedan proširiti s Damirom Bajsom, bjelovarsko-bilogorskim županom, kao i da razgovaraju s brojnim gradonačelnicima, načelnicima i županima po izbornim jedinicama.

- Ovo je tek početak, bit će još veća, još jača, rekao je Bernardić.

- Spremni smo formirati pobjednički blok i dodatno ga proširiti kako bismo dobili većinsko povjerenje građana. Siguran sam u našu pobjedu, rekao je također.

Program koalicije

Bernardić je, predstavljajući program koalicije, poručio da će smanjiti broj ministarstava i neefikasnu državnu upravu, kao i broj općina i gradova...

- U potpunosti ćemo digitalizirati našu zemlju, sve javne usluge, servise i procese, jer cilj nam je da država bude istinski servis građanima i što bliže njima, ali bez korupcije, rekao je Bernardić, dodajući da će se protiv korupcije beskompromisno boriti zakonima, pooštravanjem kazni, ali i kroz reformu pravosuđa.

- Svjedoci ste da je zadnje četiri godine Hrvatska potonula po indeksu percepcije korupcije, pola Vlade je otišlo zbog sumnje na korupciju, ta rak-rana je jednostavno ljudima u našoj zemlji ukrala budućnost, poručio je Bernardić.

Bernardić je najavio i modernizaciju zdravstva, koje se pokazalo kao stup našeg društva, pogotovo u vrijeme krize, i reformu sustava obrazovanja te poticanje investicija koje su, kako je rekao, na rekordno niskoj razini, istovremeno rasterećujući trošak rada.

- Dakle, rast poljoprivredne proizvodnje, rast investicija, rast kreativnih industrija i jednostavno rast industrije i izvoza je naš fokus i to je budućnost Hrvatske na koju ćemo se u potpunosti fokusirati, rekao je Bernardić.

Kandidat za premijera

Bernardić je također istaknuo da je danas Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe te da nisu slučajno odabrali dan za predstavljanje koalicije.

Na pitanje o tome je li on kandidat za premijera koalicije poručio je da su u potpunosti fokusirani na program, ali i dodao da je u parlamentarnim demokracijama kao što je Hrvatska predsjednik najveće opozicijske stranke kandidat za premijera.

- Tako je bilo dosad, tako će biti i ubuduće, rekao je Bernardić.

Rekao je i da će o listama kada za to dođe vrijeme.

O HDZ-u i Jandrokoviću

Ponovio je da neće biti koalicije s HDZ-om, strankom koja je, kako je rekao, optužena za korupciju i koja je u potpunosti upropastila šanse Hrvatske da postane normalna zemlja.

- S njima nema koalicije, poručio je Bernardić.

Osvrnuvši se na svoj verbalni napad na predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji je uzvratio tužbom, rekao je da je činom tužbe ta priča iz javnog prostora prebačena u pravni pa to ni ne smije komentirati.

- U politici morate biti spremni na udarce, ja ih trpim za doručak, ručak i večeru, rekao je Bernardić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!