13:38 / 30.04.2018.

Autor: HRT

Bernardić: Živi se zid o mnogo čemu nije izjasnio

-

-

Foto: - / -

Bernardić zamjera Živom zidu, kao trećoj najjačoj oporbenoj stranci, to što nisu čuli njihov stav vezano za antifašizam, borbu protiv nasilja nad ženama, odnose s Crkvom...
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez", govorio je među ostalim o radničkim pravima i odnosu socijaldemokracije prema radnicima.

Naglasio je da radnici u Hrvatskoj rade za male plaće. Čak 70% radnika i radnica rade za plaću ispod 5000 kuna, a njih 100.000 radi za plaću ispod 3000 kuna. Uvjeti rada u Hrvatskoj su nesigurni, ljudi uglavnom rade na određeno ili preko agencija. Naš je zadatak poboljšati položaj radnika. Socijaldemokracija je dosad izborila bolji položaj radnika i ta ista socijaldemokracija danas je najveći zaštitnik radničkih prava. Kroz brojne prijedloge zakona pokazali smo da štitimo prava radnika u Hrvatskoj, a tako će biti i u budućnosti, istaknuo je Bernardić.

Odbacuje kritike da su radnici upravo u vrijeme SDP-ove vlade bili "izručeni". Bila je velika nezaposlenost koja je nizom mjera smanjena, kazao je te ponovio da je zadatak SDP-a osigurati ljudima veće plaće, veće mirovine i bolje uvjete za život svima. Na pitanje kako to misli postići, odgovara da u SDP-u imaju vrlo konkretna rješenja među kojima su prijedlog za povećanje dječjeg doplatka i minimalne plaće na 4.000 kuna.

Živom zidu, kao trećoj najjačoj oporbenoj stranci, zamjera to što nisu čuli njihov stav oko antifašizma, o borbi protiv nasilja nad ženama budući da nisu bili na glasovanju o Istanbulskoj konvenciji. Dodaje da nisu čuli njihov stav ni o reviziji Vatikanskih ugovora, odnosima sa crkvom, ni o vjeronauku, ni o pobačaju. Ne znamo njihov stav niti o onima koji su drugačiji po vjerskoj, nacionalnoj osnovi, a još manje znamo što misle o LGBT zajednici, naglasio je Bernardić. Dodao je da bi ostale njihove mjere, a osobito najava izlaska iz EU-a, dovele do velike inflacije. Građani bi ostali bez mirovina, plaća, ušteđevina, a iseljavanje bi bilo ubrzano.

Dodaje i da mu je vrlo bitan stav o antifašizmu. U Hrvatskoj danas vidimo raznorazne snage koje pokušavaju revidirati povijest i Ustav. Sve je više onih koji bi bili najsretniji da nema antifašizma u hrvatskom Ustavu. Tome se treba odlučno suprotstaviti. Vlast očito okreće glavu od antifašizma i srami ga se. Time šalje poruku da se srami Hrvatske iz hrvatskog Ustava i temelja moderne Europe, rekao je Bernardić.

Vjeruje da će već sljedeće godine SDP preuzeti vlast te da će tada u Jasenovcu biti jedna komemoracijska kolona. Za Bleiburg kaže da je već dugo godina poligon za promicanje propalih i nazadnjačkih njemačkih, fašističkih ideologija. Stradanje pojedinaca koristi se za veličanje ustaškog pokreta, fašizma i zbog toga mislim da Sabor ne treba biti pokrovitelj tog događanja, rekao je Bernardić. Zna da inicijativa neće proći s obzirom na ovu vladajuću većinu.

Trenutačni rejting SDP-a Bernardića ne zabrinjava. SDP raste i spreman je po treći put preuzeti odgovornost za Hrvatsku. Od mog izbora na čelo stranke, rejting joj je stabilan i po mnogim parametrima raste i nastavit će rasti, za razliku od rejtinga HDZ-a koji cijelu zadnju godinu pada, rekao je.

Nije želio komentirati najavljene vladine reforme rekavši da se one uvijek svedu na obećanja. SDP ima rješenja za povećanje najnižih mirovina, plaća, ima kapacitete za provođenje obrazovne reforme te reforme u zdravstvu.

SDP je pripremio paket mjera i u dijelu poreznog rasterećenja pa kad treći put preuzmemo odgovornost za Hrvatsku, smanjit ćemo stopu PDV-a za ugostitelje na 13% i na 10% hotelima i iznajmljivačima apartmana, izjavio je čelnik SDP-a.

Ne obazire se na kritike iz Udruge blokirani jer kaže da je to udruga, a ne blokirani. Kritike smatra neosnovanima i tvrdi da služe samo za diskreditiranje SDP-a. Dodaje da je iznenađen animozitetom jedne udruge prema stranci koja im želi pomoći.

U građanskoj inicijativi "Narod odlučuje", koja pokreće referendum o izmjenama izbornog zakona, vidi samo inicijativu za dokidanje Ustavom zajamčenih prava nacionalnih manjina i jačanje desnice. Na opasku da kritike na račun nacionalnih manjina stižu i iz njihovog kluba zastupnika kad im se spočitava da su uz vladajuće, a da im za to njihovi birači nisu dali legimitet, Bernardić kaže kako treba razlikovati nacionalne manjine od pojedinaca koji daju podršku ovoj Vladi u ime nacionalnih manjina. To su oni koji su dali podršku Martini Dalić i stali iza legalne pljačke u Agrokoru, dodaje.

Naglasio je da je za reviziju Vatikanskih ugovora prvenstveno zbog, kako kaže, racionalizacije trošenja javnog novca. Smatra da vjeronauku nije mjesto u školi, već u Crkvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!