12:02 / 16.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Bernardićevi pobornici i oponenti za sada izjednačeni

-

-

Foto: - / -

Danas su izbori, među ostalim, održani u Brodsko-posavskoj županiji, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj te u Gradu Rijeci.
SDP ovaj vikend nastavlja unutarstranačke izbore. Prema modelu "jedan član - jedan glas" biraju se predsjednici i potpredsjednici županijskih organizacija te članovi Predsjedništva i odbora tih ogranaka.

Danas su izbori, među ostalim, održani u Brodsko-posavskoj županiji, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj te u Gradu Rijeci.

Rezultati do sada održanih unutarstranačkih izbora pokazuju da je 'teren podijeljen' oko načina na koji predsjednik SDP-a Davor Bernardić i njegovi suradnici vode stranku.

U Brodsko-posavskoj županiji, premda se natjecalo četvero kandidata, u prvom krugu pobijedila Marina Opačak Bilić, koja se percipira kao Bernardićeva kandidatkinja. U SDP-u Ličko-senjske županije treći put mandat je dobio Tomislav Zrinski, a u unutarstranačkim strujanjima smatra se bliskim šefu stranke. Na čelo Šibensko-kninskog SDP-a došao je Joško Šupe, koji je dobio dvostruko više glasova od Bernardićeva kandidata Igora Meića.

U Primorsko-goranskoj županiji, kao jedini kandidat, mandat je potvrdio Zlatko Komadina, koji se smatra ocem "projekta Bernardić", premda je zadnjih mjeseci sklon vrlo kritički progovoriti o Bernardićevoj vladavini, pogotovo na zatvorenim stranačkim forumima. Jedini kandidat za čelnika u Istarskoj županiji bio je dosadašnji predsjednik Vili Bassanese, a za reizabranog predsjednika poznavatelji unutarstranačkih prilika reći će da ne pripada ničijoj struji te da je "svoj, ali pragmatičan". Bassanese je gradonačelnik Umaga kojim vlada u koaliciji s HDZ-om.

U Gradu Rijeci, nakon osmogodišnjeg vodstva Vojka Obersnela koji se nije kandidirao, pobijedio je Marko Filipović, za kojega kažu da je "kompromisni kandidat Obersnela i Komadine". Nasuprot njemu bio je Vuk Prica, za kojeg se smatralo da je kandidat Željka Jovanovića koji je javno kritičan prema Bernardiću, no, Prica je odbacivao takva tumačenja.

SDP-ovci Osječko-baranjske županije za tjedan dana ići će u drugi krug izbora. Relativni pobjednik u prvom krugu je dosadašnji čelnik Domagoj Hajduković, međunarodni tajnik i saborski zastupnik SDP-a, a u drugom krugu izazivač će mu biti Bernardićev favorit Dalibor Štaba.

Prošlog vikenda na čelu županijskih organizacija Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije mandate su potvrdili Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović, obojica članovi Predsjedništva SDP-a na nacionalnoj razini i saborski zastupnici, koje se, međutim, ne svrstava među ljude od posebnog Bernardićevog povjerenja.

Treći mandat na čelu SDP-a Zadarske županije 'uzela' je Renata Sabljar Dračevac koja se ubraja u Bernardićevu ekipu.

Najzanimljiviji će biti drugi krug izbora u Zagrebu, u najvećoj SDP-ovoj organizaciji. Za mjesto predsjednika Gradskog odbora (GO) Zagreba bore se Denis Hrestak, koji kotira kao Bernardićev kandidat i Gordan Maras, koji ne štedi riječi kritike na njegov račun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!