13:41 / 03.11.2020.

Autor: T.V./HRT

Beroš: Ako sustav krahira, podnijet ću ostavku

-

-

Foto: - / -

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako nema dojam da je sustav krahirao. Ako se to dogodi, podnijet ću ostavku, poručio je.
Ministar zdravstva Vili Beroš u Saboru se obratio novinarima te komentirao prosvjed djelatnika KB-a Dubrava. Rekao je kako nema dojam da je sustav krahirao. Ako se to dogodi, podnijet ću ostavku, poručio je.

➡️ Održan prosvjed ispred KB-a Dubrava
➡️ KB Dubrava postaje COVID-bolnica, ostali pacijenti zbrinut će se u drugim bolnicama
➡️ Sve o koronavirusu

- Danas je broj manji nego prošlih dana, što je sjajna vijest, ali je broj preminulih dosta velik. Nažalost, možemo očekivati da će rasti broj hospitaliziranih, rekao je Beroš.

- Ako imamo 2500 novozaraženih, 7 do 10 posto tih ljudi će razviti srednji do teški oblik bolesti. To znači da će biti potrebno oko 3500 pa možda i 5 tisuća bolničkih kreveta. Radimo sve da se pripremimo na tsunami bolesnika. Zato radimo centralizaciju liječenja kovidpozitivnih. Nije to moja ideja, objasnio je ministar.

Naglasio je da nigdje ne postoje uvjeti koje ima KB Dubrava te je zato ta bolnica i izabrana za COVID bolnicu. 

- Koja bolnica ima slične uvjete, sve su druge bez potrebnih instalacija, sve su paviljonskog tipa. Odabrana je zbog svoje važnosti, zbog infrastrukture. Probali smo omogućiti da sve druge zdravstvene ustanove zbrinjavaju ostale bolesnike, rekao je ministar te dodao da se moramo odlučiti gdje će se liječiti jedni, a gdje drugi pacijenti.

Istaknuo je da je KB Dubravu izabrao za COVID bolnicu zbog kvalitete.

- Znam da se svi ne slažu s tom idejom. KB Dubrava je u tranziciji, a unatoč tomu djelatnici pružaju odličnu skrb, poručio je ministar i demantirao tvrdnje nekih djelatnika da KB Dubrava nije dobila pomoć u ljudstvu. Po Beroševim informacijama, već je 110 zdravstvenih djelatnika stiglo u pomoć u KB Dubrava i dolazit će svakodnevno.

Kaže da je ekspertna skupina predložila rješenje koje je on prihvatio.

- Vjerujem da će zaposlenici shvatiti o čemu je riječ. Postojao je određeni dualizam u KB-u Dubrava, u pravu ste. Očekujem da će svi drugi djelatnici pripomagati djelatnicima KB-a Dubrava. Isti scenarij bio je i proljetos. Ali nije se aktivirao. Zdravstveni sustav mora reagirati. U Dubravi se stvari mogu riješiti. Sve one koji prosvjeduju pitam koja je alternativa, istaknuo je Beroš.

Na novinarsko pitanje odgovorio je kako nema dojam da je sustav krahirao.

- Ako se to dogodi, podnijet ću ostavku, to je najmanji problem, poručio je Beroš.

- Ekspertna skupina i ja svakodnevno teško radimo da odgovorimo u ovim ekstremnim izazovima. Jedna od poluga našeg odgovora je uspostava KB Dubrave kao COVID-19 bolnice. Dok sam ministar, to će biti tako jer je to moja odgovornost prema kovidbolesnicima, pritom ne zaboravljajući ostale bolesnike i njima, do trenutka kada će opterećenje možda biti još teže, omogućiti pružanje druge zdravstvene zaštite u drugim zagrebačkim ustanovama, a koji će participirati svojim ljudstvom u KB Dubrava, stvar je vrlo jasna, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Objasnio je da u KB-u Dubrava tijekom ljeta nije bilo respiratora jer im tada nisu trebali.

- Od 860 respiratora nemamo previše slobodnih. Ali prilagođavat ćemo se iz dana u dan, poručio je. Ti respiratori se ne nalaze u skladištu, nalaze se u drugim bolnicama, one respiratore koji nisu nužno u upotrebi povlačimo u Dubravu.

Na apel varaždinskog župana Radimira Čačića rekao je da su varaždinskoj bolnici upućena danas tri respiratora. Odbacio je pritužbe građana da se iz KB-a Dubrava otpuštaju kovidpozitivni stariji pacijenti bez kriterija rekavši da bi to  bio veliki stručni propust.

- Istina je da se određeni broj pozitivnih bolesnika otpušta na kućno liječenje. No nitko se ne otpušta prije nego što to kliničko stanje dopusti, istaknuo je.

Na tvrdnje prosvjednika da su njihovi pacijenti pretvoreni u pacijente drugog reda, smješteni na hodnicima u nehigijenskim uvjetima, ministar se pozvao na koordinatora intenzivističkog centra Ivicu Lukšića da uvjeti nisu najprimjereniji dok se zgrada C ne pripremi, ali i da nikomu ništa ne nedostaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!