12:06 / 22.10.2020.

Autor: B.A./HRT/Hina

Beroš: Apeliram da se uozbiljimo

-

-

Foto: - / -

Na svima nama je da budemo krajnje odgovorni, rekao je danas uoči sjednice Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.
Na svima nama je da budemo krajnje odgovorni, rekao je danas uoči sjednice Vlade ministar zdravstva Vili Beroš komentirajući novi porast broja novozaraženih.

➡️ Čak 1563 novooboljela, 13 preminulih, pozitivan svaki peti test

Beroš je rekao da je na nama da usporimo brojeve. Zdravstveni sustav se intenzivno priprema, danas se otvara dodatni dio KB Dubrava i priprema se za prijem Covid-pozitivnih bolesnika, naveo je.

- Imamo i rezervne opcije, međutim, to nije dobro. Nije dobro jer se sve više naših sugrađana razbolijeva. Nažalost, s tim većim brojem novozaraženih sve je više onih koji su teško bolesni, onih koji su na respiratoru i, nažalost, onih koji će egzitirati. Stoga je na svima nama da se konsolidiramo, da se solidariziramo i da budemo krajnje odgovorni jer ne možemo sami pobijediti širenje ovog virusa. I to je ono što moramo napraviti, poručio je Beroš.

- U Dubravi preostaje još dosta kapaciteta, uzimajući u obzir i one u kampu, odnosno šatore Hrvatske vojske. Međutim, zbog uvjeta koji su adekvatni samo u ekstremnim situacijama, tamo u ovom trenutku nismo planirali zaprimati bolesnike, istaknuo je Beroš.

Postoji i mogućnost angažiranja sekundarnih centara, odnosno specijalnih bolnica, o čemu je Beroš jutros razgovarao sa županima onih županija koje su vlasnice tih bolnica, a ostaje i treća opcija - Arena u Zagrebu te slični kapaciteti u drugim većim gradovima. Dio hitnih Covid pozitivnih pacijenata zbrinjavat će se u KB-u Dubrava, a hitni pacijenti bez Covida rasporedit će se po ostalim zagrebačkim bolnicama, što je s ravnateljima već iskomunicirano. Postojala je i B opcija, da se u sve bolnice šalju oboljeli od Covida-19, ali je gotovo jednoglasno odbijena.

- Ako druge bolnice ne žele primati Covid-19 pozitivne bolesnike, moraju prilagoditi svoje hitne kapacitete za prijem hitnih bolesnika jer život neće stati, moramo se prilagoditi da svi hitni i ne-hitni pacijenti dobiju najbolju moguću skrb, poručio je Beroš.

- Apeliram da spoznamo brojeve, da spoznamo pravce kretanja, da se uozbiljimo i da zajedno doprinesemo tome da nam ovi dodatni kapaciteti ne budu ni potrebni, dodao je.

Na pitanje o tome kako je Josip Đakić, HDZ-ov saborski zastupnik koji se zarazio koronavirusom, unatoč listi čekanja otišao u lječilište u Lošinju, odgovorio je da doista ne zna gdje je Đakić.

- Sasvim sigurno ćemo, ako vas to zanima, provjeriti. Sve mora biti transparentno i svi pacijenti u Republici Hrvatskoj moraju imati isti tretman, rekao je Beroš. Prozvao je i novinare zbog nepridržavanja razmaka.

- I to je način na koji možemo spriječiti širenje infekcije. Osobno nisam odgovoran za brzinu širenja infekcije, ali ću napraviti sve da prilagodim zdravstveni sustav za novonastale brojke, poručio je Beroš.

Rekao je da su ga od početka mandata dopale dvije velike zadaće - adekvatno odgovoriti na prijetnju koronavirusa i reorganizirati zdravstveni sustav.

- Određene mjere usmjerene prvenstveno ka financijskoj održivosti zdravstvenog sustava i njegovoj stabilizaciji, a koje uključuju i redukciju lista čekanja, su na premijerovom stolu i nadam se da ćemo vrlo brzo - siguran sam - razgovarati o tome jer je Vlada više nego ikad svjesna uloge zdravstva u odgovoru na ugroze, rekao je Beroš.

Dodao je da dodatno opterećenje stanovništva povećanjem participacija ne bi smanjilo liste čekanja, već to treba postići kroz preraspodjelu kadrova i kapaciteta te uvid u to koliko tko radi.

- Jedna od prvih mjera koje ću uvesti je kontrola radnog vremena u svim zdravstvenim ustanovama, najavio je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!