20:57 / 25.06.2020.

Autor: I.Z./Hina

Beroš: Današnji broj novooboljelih velik i upozoravajući

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, arhiva

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Napomenuo je i kako mu se čini da je klinička slika oboljelih nešto lakša, pojašnjavajući međutim, kako je riječ samo o njegovom dojmu.
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je današnji broj zaraženih koronavirusom velik i upozoravajući te da se svakodnevno promišlja o epidemiološkim mjerama s analizama svakih nekoliko sati.

Napomenuo je i kako mu se čini da je klinička slika oboljelih nešto lakša, pojašnjavajući međutim, kako je riječ samo o njegovom dojmu.

- Imamo dva veća žarišta, 54 pozitivne osobe u Đakovu, gdje je virus importiran s Kosova, te u Psihijatrijskoj bolnici 'Sveti Ivan' još 21 novooboljeli. Srećom, zasad nitko nije razvio težu kliničku sliku i to je optimistično. Nastojimo biti korak ispred virusa koji je među nama i opuštanja nema. Moramo biti krajnje oprezni, poručio je Beroš u Metkoviću.

Dodao je kako se politički skupovi trebaju održavati po svim propisanim mjerama, uz održavanje razmaka te nošenje maski i higijenu.

Ugovor 'težak' 16,2 milijuna kuna za rekonstrukciju Općinskog suda u Dnevnu bolnicu

Beroš je u Metkoviću bio na potpisivanju oko 16,2 milijuna kuna vrijednog ugovora za rekonstrukciju i dogradnju zgrade Općinskog suda u Dnevnu bolnicu u kojoj će se omogućiti specijalistički pregledi u područjima interne medicine, ginekologije, kirurgije, psihijatrije i pedijatrije.

Projekt je financiran novcem iz Europske unije, vrijedan je 50 milijuna kuna, a uključuje i uređenje Dnevne bolnice u Dubrovniku.

- Ovakvi projekti unaprjeđuju zdravstvenu zaštitu i za stanovnike ove regije su od iznimnog značaja, ali i naglašavaju potrebu razvijanja izvanbolničke specijalističko-konzilijarne skrbi. Korištenje fondova EU predstavlja naše trajno opredjeljenje. Vjerujem da ovdje neće biti kraj. Od početka naglašavam potrebu uvođenja hitne medicinske helikopterske službe, rekao je Beroš.

Ravnatelj Bekić: Bolnica u dolini Neretve

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić rekao je kako će se provedbom tog projekta Neretvanima ostvariti želja da imaju bolnicu u dolini Neretve.

- Već desetak godina specijalisti naše bolnice imaju iskustvo rada u dolini Neretve, baš kao i u Konavlima te Mljetu. Sukladno našim mogućnostima, učinit ćemo sve da osiguramo Ustavom zagarantirano pravo građana na jednaku dostupnost zdravstvene zaštite, izjavio je Bekić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je odavno utvrđeno da je dnevna bolnica potreba zdravstvene zaštite u dolini Neretve.

- Ovim ćemo našim sugrađanima približiti zdravstvenu zaštitu, a želimo je proširiti na hitnu helikoptersku službu, dodao je.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan podsjetio je kako je taj grad na Neretvi od najbliže bolnice udaljen više od sto kilometara, a poseban je problem ljeti, kada na graničnim prijelazima nastaju velike kolone.

- Izgradnjom dnevne bolnice zdravstvena zaštita u dolini Neretve porast će na visoku razinu. Uz to, Grad Metković je u protekle dvije godine u zdravstvenu zaštitu uložio više od milijun kuna, a dogodine ćemo taj iznos i povećati, rekao je Milan.

Rok za završetak radova na Dnevnoj bolnici u Metkoviću je 15 mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!