09:54 / 02.02.2020.

Autor: M.Š./Hina

Beroš: Dugovi bolnica dosegnuli 9,4 milijarde kuna

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novi ministar zdravstva kaže da će nastojati intenzivirati funkcionalnu integraciju bolnica kako bi se postigle određene uštede.
Dugovi bolničkog sustava dosegnuli su 9,4 milijarde kuna, a bolnice i dalje mjesečno generiraju nove milijune kuna duga, otkrio je u razgovoru za Hinu novi ministar zdravstva Vili Beroš, koji će nastojati intenzivirati funkcionalnu integraciju bolnica kako bi se postigle određene uštede.

- Sustav limita i plaćanja po obavljenim dijagnostičko-terapijskim postupcima nije ekonomski potpuno opravdan, jer bolnice kad rade više, proizvode i veći gubitak. Možemo ovako ići dalje i praviti se da je sve dobro, ali ako takav sustav proizvodi na desetke milijuna kuna duga mjesečno, a godišnje se to broji u stotinama milijuna, onda je to ozbiljan problem koji traži sustavna rješenja, ocijenio je Vili Beroš, koji je kao pomoćnik ministra dosad bio na čelu Uprave za bolničku zaštitu.

Sustav sa 63 bolnice previše za Hrvatsku

- Ne mislim da se u šest mjeseci tu može napraviti radikalni zaokret, ali ću sigurno učiniti sustav transparentnijim, pobrinuti se da svaka kuna iz proračuna ide tamo gdje treba, za skrb o pacijentima, te nastaviti raditi na poboljšanju informatičke strukture, da se vidi tko, što i koliko zaista radi.

Beroš smatra kako je postojeći sustav sa 63 ovako organizirane bolnice previše za Hrvatsku. Naslijeđen je još iz bivše države, napravljen za drugačiju vrstu liječenja, kad se ležalo u bolnici i čekalo pretrage.

- Danas se najveći dio dijagnostike napravi u nekoliko sati kroz dnevne bolnice, a mi tomu nismo prilagodili organizaciju bolničkog sustava dovoljno brzo, kaže Beroš dodajući da su u proteklom razdoblju neki koraci ipak napravljeni kroz funkcionalnu integraciju 12 bolnica.

Riječ je o integraciji bolnica koje djeluju unutar iste županije - Vukovar-Vinkovci, Požega-Pakrac, Slavonski Brod-Nova Gradiška, Karlovac-Ogulin, Šibenik-Knin.

Sastanak o prekovremenom radu

Uoči sastanka s liječničkim udrugama Beroš najavljuje da će, uz hitno rješavanje problema prekovremenog rada liječnika i medicinskih sestara i duga od preko jedne milijarde kuna, odmah započeti s izradom posebnog zakona o radnom vremenu i statusu liječnika.

- Na sastanku s predstavnicima liječnike komore i sindikata razgovarat ćemo o rješavanju duga i budućem načinu obračuna plaća, kako bismo ga doveli u sklad s odlukom Vrhovnog suda. Također ćemo početi aktivnosti na donošenju zakona koji će regulirati radno vrijeme liječnika i njihove plaće, kaže Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!