Beroš: Fotografije iz Siska proslijedio sam zdravstvenoj inspekciji

17.05.2023.

18:46

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je fotografije dviju žena u istom bolničkom krevetu iz sisačke bolnice dobio nekoliko sati prije nego što su izašle u javnost, nakon čega ih je proslijedio zdravstvenoj inspekciji.

- U trenutku kada sam dobio fotografiju obaviještena je zdravstvena inspekcija. Ministar nije taj koji istražuje što se desilo. Postoji zakonska procedura koja je u potpunosti ispoštovana, rekao je Beroš u izjavi za medije nakon sastanka sa sindikatima medicinskih sestara.

Osvrnuo se tako na slučaj objave fotografije iz sisačke bolnice, u kojoj su dvije žene bile stavljene u isti bolnički krevet, a zaposlenik bolnice ranije izjavio kako je sa fotografijama, prije nego što su poslane s medijima, bio upoznat i sam Beroš.

U međuvremenu, u sisačkoj bolnici zbog tog je slučaja razriješen voditelj hitne pomoći, a samo Ministarstvo zdravstva podnijelo je optužni prijedlog protiv ravnatelja Opće bolnice Sisak. Inspekcija je, dodatno, slučaj prijavila i DORH-u zbog sumnje u neovlašteno slikanje pacijentica te Agenciji za zaštiti osobnih podataka zbog povrede GDPR-a.

Beroš je u izjavi medijima istaknuo da je tu fotografiju dobio nekoliko sati prije nego što je objavljena u medijima, dodavši da ne zna što novinari pitanjima instinuiraju, i koje teze žele dokazati.

Ustvrdio je i da ne zna je li upravno vijeće sisačke bolnice smijenilo ravnatelja Tomislava Dujmenovića.

Beroš je, na pitanje novinara, odgovorio da ne zna zašto Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosno njegov čelnik i zaposlenici, posljednjih dana otkazuju gostovanja u medijima i na saborskom odboru.

- Doista ne znam. HZJZ je samostalna institucija.(...) Ako postoji neko otvoreno pitanje ili tema koja je upitna, treba razgovarati o svemu, pa će se razgovarati i o tome, istaknuo je.

Izvijestio je i da dva nalaza zdravstvene inspekcije u zagrebačkom KB-u Sveti Duh još nisu dovršena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!