Beroš i Capak o epidemiološkoj situaciji i novim mjerama

06.10.2020.

12:41

Autor: M.M./HRT/Hina

default error photo
Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirali su epidemiološku situaciju.
Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, nakon konferencije za novinare povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce, komentirali su epidemiološku situaciju.

➡️ Epidemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije   
➡️ Treba li kažnjavati one koji ne nose masku u zatvorenim prostorima?   
➡️ Što čeka Hrvatsku dolaskom hladnijih dana?   

Ministar Vili Beroš rekao je da su mnoge dodatne mjere na tapeti, međutim da će se aktivirati kada za to bude potreba, odnosno kada epidemiološka situacija bude ukazivala na njihove potrebe.

- Najpouzdaniji način sprječavanja širenja virusa je održavanje fizičke distance, ali postoje okolnosti kada nije moguće održavati distancu i tada je potrebno nositi maske. Maska štiti više druge od nekoga tko je potencijalno zaražen, nego obratno, rekao je.

Na pitanje trebaju li se pacijenti testirati prije nego li uđu u bolnice, odgovorio je kako to jedino može definirati struka. Smatra kako zdravstveni sustav nikako ne bi smio biti dodatni problem u borbi s epidemijom koronavirusa već mora biti rješenje tog problema.

Osvrnuo se i na situaciju u čakovečkoj bolnici.

- Nalaz zdravstvene inspekcije je u tijeku, kao i izvidi. Situacija je kompleksna, čekaju se još neki nalazi koji duže traju. Najveći dio izvida je obavljen i kad se dobiju ostali elementi, postupat će se u skladu s utvrđenjima.

Ministar Beroš prokomentirao je i ponašanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekavši kako je svima jasno da se ne ponaša u skladu s preporukama zdravstvene struke.

Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera Civilne zaštite Krunoslav Capak najavio je da će nošenje maski biti uvedeno za sve zatvorene prostore, kao i za mjesta na otvorenim prostorima gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt, poput stajališta za tramvaje i autobuse.

- Nošenje maski je sasvim sigurno korisno i bit će uvedeno posebno za zatvorene prostore, a i za mjesta na otvorenim prostorima gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt (stajalište autobusa ili tramvaja) u formi preporuke, rekao je Capak novinarima nakon konferencije za novinare u povodu obilježavanja Dana ružičaste vrpce. 

Rekao je i da se o obvezi nošenja maski u zatvorenim prostorima razgovara u sklopu priprema za hladnije dane i dolaskom ostalih respiratornih infekcija i gripe.

- Kontinuiramo provodimo razgovore. Prošli tjedan imali smo razgovore i s biskupskom konferencijom. Nastojimo pripremiti mjere i za hladnije dane i velike vjerske blagdane koji nam dolaze, rekao je Capak.

Istaknuo je da su o tome razgovarali i s ugostiteljima koji nemaju ništa protiv toga.

- Datum nismo još odredili, ali bit će vrlo brzo, rekao je Capak.

Dodao je i da su ugostitelji za to da se pojačaju kontrole jer smatraju da stradaju oni koji se drže mjera i preporuka, a ne oni koji se ne drže, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Capak se osvrnuo na pisanje medija da je primio prijetnje smrću.

- Prijetnju sam primio prije mjesec dana. Prijavio sam policiji koja provodi istragu i o tome ne mogu razgovarati, rekao je te istaknuo da se ne boji za svoj život i da se ne osjeća ugroženim. Dodao je i da sinoć nije gostovao na jednoj televiziji jer mu je majka završila u bolnici.

Što se tiče nadolazeće sezone skijanja, smatra da samo skijanje nije rizično, ali jest putovanje, boravak u hotelu, kafićima, noćnim klubovima ili vožnja u gondolama koje primaju oko 50 ljudi i sl.

- Neke stvari koje su rizične mi epidemiolozi ne preporučamo, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!