Beroš: Indirektni dokaz da je virus mutirao

24.06.2020.

10:29

Autor: HRT/Hina

default error photo
Vezano za mjere Beroš je najavio da je za danas dogovoren sastanak Stožera na kojem će se, uz ostalo, analizirati svi dostupni podaci i donositi odluke koje su potrebne.
Tijekom jutra u Hrvatskoj je zabilježen manji broj novozaraženih koronavirusom u odnosu na jučer, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te najavio da će službene podatke objaviti nacionalni stožer civilne zaštite.

-
U odnosu na jučerašnji dan, broj novooboljelih tijekom jutra je manji. To je nešto što je optimistično, rekao je Beroš prilikom posjeta splitskom HGSS-u, dodavši da se čeka službena objava podataka. 

Vezano za mjere najavio je da je za danas dogovoren sastanak Stožera na kojem će se, uz ostalo, analizirati svi dostupni podaci i donositi odluke koje su potrebne. 

- Ako se ustanovi da iz pojedinih država u kojima se epidemiološka situacija pogoršava dolazi prevelik broj građana, svakako ćemo uvesti mjere kao što smo najavili, poručio je Beroš. 

Beroš je ponovio građanima da se pridržavaju mjera, jer se jedino tako može spriječiti širenje virusa. Što se tiče ideje da u javnom prijevozu bude obvezno nošenje zaštitne maske, ona nije bez utemeljenja, smatra ministar Beroš, ali konačnu odluku treba ostaviti stručnjacima i epidemiolozima.

Ministar je naglasio da ga je posebno razveselila informacija o koronavirusu, koju je saznao iz stručne literature. Kaže da je istraživanje pokazalo da više od 92% novodijagnosticiranih ispod 60 godina, nema nikakvih kliničkih simptoma.

- To bi mogao biti i indirektni dokaz da je virus mutirao, rekao je.

Odgovarajući na upit novinara Beroš je rekao da će svi oni turisti ako budu bolesni, biti zbrinuti u zdravstvenim ustanovama, dok o onima koji nemaju simptome bolesti treba razmisliti kako postupiti vezano za samoizolaciju. Zato su i dali sugestiju da se organizira određeni prostor sličan karanteni gdje bi se takvi turisti mogli zbrinuti.

- S obzirom da će većina njih biti urednog stanja bilateralno se razgovara s državama odakle ti turisti dolaze, da se omogući njihov povratak u matične zemlje. Mislim da niti jedna zemlja neće priječiti povrat svojim građanima ukoliko mu je određena samoizolacija ili nešto slično. Isto tako razvijamo dodatne kapacitete za testiranje svih da bi otklonili sumnju jesu li pozitivni ili ne, rekao je Beroš.

Novinare je zanimalo hoće li biti prijava zbog zaraze u Zadru vezano za teniski turnir Adria Tour, gdje je prvi slućaj otkriven u nedjelju nakon priznanja bugarskoga tenisača Grigora Dimitrova da je zaražen koronavirusom. Ministar zdravstva Beroš rekao je kako represija nije u njegovom segmentu već treba apelirati na sve organizatore sličnih zbivanja da moraju osigurati dosljedno poštivanje mjera fizičke distance, higijene i svega ostalog što je jasno propisano.

Konferencija za novinare nacionalnog stožera civilne zaštite bit će danas u 14 sati.
 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!