Beroš: Inspekcija utvrdila propuste u KB-u Sveti Duh

05.05.2023.

20:06

Autor: HRT/D.M./Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je potvrdio da je inspekcijski nadzor pronašao propuste na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OHBP) zagrebačke Kliničke bolnice Sveti Duh u čijoj je čekaonici krajem veljače preminulo dvoje pacijenata.

- Izvidi zdravstvene inspekcije još traju, čekaju se snimke kamera. No, preliminarno mogu reći da su pronađeni propusti u organizaciji rada u OHBP-u KB-a Sveti Duh, izjavio je Beroš nakon obilaska obnove KBC-a Sestre milosrdnice. Dodao je i da za sada ne može iznositi pojedinosti, već samo može reći da su "nađeni određeni propusti".

Ako inspekcija utvrdi veće inkriminacije ili propuste, obratit će se Upravnom vijeću bolnice i tražiti daljnje postupanje, a koje uključuje i smjenu ravnatelja ili odgovornih osoba.

Beroš je rekao i da su u završnoj fazi izvidi inspekcije u sisačkoj bolnici o slučaju dviju starijih žena koje su u toj bolnici smjestili na isti ležaj. Vezano uz taj slučaj, kaže ministar, zdravstvena inspekcija priprema prijedlog dopisa prema Upravnom vijeću.

Optužni prijedlog zbog objave fotografije iz sisačke bolnice


Dodatno su obavljeni i izvidi u Zavodu za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, a Beroš je najavio i postupanje u okviru udruge Hitna 194 zbog objavljivanja određenih fotografija.

- Podignut je optužni prijedlog prema prekršajnom sudu zbog kršenja zakona o zaštiti prava pacijenata, a uslijedit će i penalizacije ili sankcioniranje drugih djelatnika, s obzirom da su takvo ponašanje i takva situacija nedopustivi", rekao je ministar o slučaju sisačke bolnice.

'Uvijek mogu tražiti smjenu ravnatelja'


Ako on osobno ne bude zadovoljan postupanjem upravnih vijeća u slučaju sisačke županijske bolnice, odnosno gradske bolnice Sveti Duh, ponovio je da "uvijek ima mogućnost postupiti sam tražeći smjenu ravnatelja".

Potvrdio je da razgovara i s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Majom Grbom Bujević, ali i s predstavnicima Udruge 194 te da zajedno moraju iznaći način kako unaprijediti funkcioniranje hitne medicinske pomoći.

Osvrnuo se i na prijedlog donošenja novog zakona o hitnoj pomoći, rekavši da on nema ništa protiv ako će to unaprijediti Hitnu medicinsku pomoć. Upitan je li zadovoljan radom ravnateljice Maje Grbe Bujević, odgovorio je: "Načelno - da", te odbio ulaziti u obrazloženja takvog odgovora.

O prosvjedima medicinskih sestara

Vezano uz prosvjede medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja, ponovno je nabrojio sva povećanja plaća i koeficijenata u zadnjih nekoliko godina, kao i da su u srpnju 2022. značajno povećani koeficijenti magistrama sestrinstva i glavnim sestrama.

Nedavnom izmjenom uredbe povećan je koeficijent od 3 do 5,8 posto za druge različite kategorije sestara i ostale radnika u zdravstvu, a određenim dodacima na uvjete rada i odgovornost plaće su povećane u rujnu 2019. za 3, odnosno 5 posto, rekao je ministar.

Ponovio je i da se donosi novi zakon o plaćama u javnim i državnim službama nakon kojega će se do kraja godine donijeti dvije nove uredbe o koeficijentima u javnim i državnim službama i unaprijediti materijalna prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!