14:10 / 24.07.2020.

Autor: Hina

Beroš ispravio Capaka: 81 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je na sjednici Vlade da je u protekla 24 sata zabilježen 81 novi slučaj zaraze koronavirusom.
Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je na sjednici Vlade da je u protekla 24 sata zabilježen 81 novi slučaj zaraze koronavirusom te ispravio ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslava Capaka koji je prethodno danas iznio podatak od 84 nova slučaja.

-
Službeno, prema platformi HZJZ-a, u protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj, a Capak je zabunom iznio broj od 84 novozaraženih, rekao je Beroš.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 1032, 139 ljudi na bolničkom je liječenju, a devet ih je na respiratoru.

Od početka epidemije preminulo je 128 osoba, od kojih osam u zadnjih tjedan dana, rekao je Beroš.

Istaknuo je da su poznata žarišta oko noćnih klubova u Zagrebu te samostana u Đakovu stavljena pod kontrolu te je broj novooboljelih na tim područjima u padu.

Pod kontrolom su i manja grupiranja u Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji, no još je aktivno žarište u Ivankovu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ostale županije kontinentalne Hrvatske uglavnom su mirne, bez većih grupiranja. U primorskim županijama primijećeno je nekoliko manjih grupiranja, međutim 54,3 posto današnjiih pozitivnih na testiranju su iz samoizolacije, što znači da se te osobe aktivno nadzire.

U proteklih tjedan dana u tri navrata Hrvatska je imala troznamenkasti broj novozaraženih, no trenutačno većina oboljelih ima blažu kliničku sliku bolesti, rekao je ministar.

- Iako je epidemiološka situacija pod kontrolom, ne smijemo biti zadovoljni jer smo pokazali da možemo bolje, stoga pozivam građane na pridržavanje jednostavnih mjera kako bi od zaraze zaštitili sebe i druge. Ostanimo solidarni i odgovorni i dalje, poručio je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!