Beroš: Izložen sam napadima, a doista unaprjeđujemo sustav

04.07.2022.

11:31

Autor: HRT/E.L.S.

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti nemaju skrivenu želju dodatno opteretiti liječnike obiteljske medicine i kako njihovo uključivanje u djelatnost hitne medicine ne uključuje rad u hitnim službama.

Ministarstvo zdravstva organiziralo je za danas okrugli stol s predstavnicima šest udruga primarne zdravstvene zaštite 'radi dodatnog poticanja konstruktivnog dijaloga o skorim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. No četiri udruge - KoHOM, DNOOM, HDOD - HLZ i HUUGO odbile su poziv za sudjelovanje na okruglom stolu.

- Ne bojim se opstrukcije, savjest mi je čista, izložen sam napadima, a doista unapređujemo sustav, izjavio je nakon sastanka ministar Vili Beroš.

Do sada je, kaže, radna skupina definirala ono što je s njihova aspekta bilo važno, meni je to većinom prihvatljivo, nakon toga prijedlog ide u javno savjetovanje, zainteresirani mogu dati svoje prijedloge. Riječ je, naglasio je, o iznimno važnom zakonu, dobro je sagledati sve mogućnosti i unijeti izmjene u zakon koje jamče bolju zdravstvenu zaštitu.

- Administracija je prepoznala nelogičnosti koje su završavale i tragično, naš zadatak je da se to ispravi. Svi koji imaju konstruktivne prijedloge su dobrodošli. Proces je u tijeku, s današnjim sastankom razgovori nisu ni počeli niti će se s njime završiti. Postoji procedura koja će se poštovati, očekujem prijedloge, mišljenja - poručio je.

Na novinarsko pitanje zašto onda predstavnici udruga tvrde da nijedan njihov prijedlog nije prihvaćen, rekao je da zakon nije općenito mjesto koje rješava sve probleme.

- Zakon ostvaruje osnovne pretpostavke za određene elemente. Tako su predstavnici udruga govorili o koeficijentima, radnom vremenu, dodacima, što su drugi elementi, nije to supstrat zakona, rekao je.

Osobno, kaže, ne može odustati od prijedloga koji su usmjereni na unapređenje pružanja zdravstvene zaštite i brigu za pacijente te ne može svjedočiti tomu da liječnik ne želi izaći iz ordinacije obiteljske medicine.

- Da vama sada pozli, da je liječnik u blizini, zamislite da ne bi trebao izaći iz ordinacije i pružiti vam pomoć - rekao je i naglasio da razgovaraju o određenom backupu, žao mu je, kaže, što od toliko drugih javnih stvari, ova tema dominira u javnom prostoru.

Na novinarsko pitanje zašto mu ne uspijeva komunikacija s liječnicima, rekao je da oni komuniciraju s medijima.

- Ne znam je li njima interes pacijenata na prvom mjestu, meni sigurno jest. Trebaju imati prijedlog koji se odnosi na zakonske izmjene, ne na kompletnu priču o primarnoj zdravstvenoj zaštiti - rekao je i dodao:

- Prvi sam koji tvrdi da nije normalno da su koeficijenti liječnika u primarnoj manji od bolničkih. Mijenjat ćemo to, ali zakon je jedno mjesto, a uredba o koeficijentima je drugo.

Sada se bavimo izmjenama zakona, a one određuju samo pravac kretanja, a ne elemente.

Današnji nedolazak 4 udruge vidi kao neku vrstu debakla, ali pitanje je čijeg.

- Ljudi su došli, bili konstruktivni, davali svoje prijedloge i njima sam zahvalan, tako se brinemo o pacijentima. Kako su neki mogli doći, drugi ne mogu - upitao je.

Teza da su dovedeni pred svršen čin apsolutno ne stoji, kaže. Administracija je pripremila određeni prijedlog, ali je on sklon promjenama, naglašava, sve dok ga ne potvrdi Hrvatski sabor, i to nakon dva čitanja.

- Nisam konformist, imam jasnu ideju, neću popuštati pred pritiscima jer to nisu ideje za moju dobrobit, to su ideje za dobrobit hrvatskih građana, rekao je i naglasio da će ih opet pozvati, ali i strpljenje ima svoje granice.

Beroš je najavio kako će vjerojatno uvesti godinu dana rada prije dobivanja specijalizacije, koji bi se poglavito odnosio na primarnu zdravstvenu zaštitu, a gdje bi nakon početnog perioda mentorstva, mladi liječnici mogli raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

- Tako dobivamo 400 - 500 mladih liječnika koji mogu biti raspoređeni na ona mjesta primarne zaštite koja su insuficijentna, posebno u pasivnim krajevima, rekao je ministar.

Među ostalim, rekao je i kako neće ukidati bolnice, nego ih spajati te mijenjati opseg djelatnosti.

Govoreći o Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, rekao je da to nije izolirani hrvatski proces te će struka "vrlo brižljivo" propisati patološka stanja koja nisu spojiva s vozačkim sposobnostima. Poručio je kako sigurnost na cestama nema alternativu i da je potrebno okrenuti paradigmu te imati manje suosjećanja za one koji privremeno neće moći voziti, a više za one koji će zbog takvih aktivnosti izgubiti svoje najmilije. 

- Ovakav zakon bez pravilnika je jako teško provediv ili praktički neprovediv jer ako nema pravilnika u pozadini sutra kada zakon stupi na snagu, onda će praktički svaki pacijent koji se pojavi u ambulanti biti zdravstvenog stanja koje je nespojivo s vožnjom - izjavio je Marko Radža, predsjednik Hrvatske udružbe obiteljske medicine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!