Beroš iznio podatke koliko bi mogli imati oboljelih u Hrvatskoj

13.03.2020.

07:39

Autor: M.Š./HRT

-

-

Foto: - / -

U emisiji "U mreži prvog" gostovao je ministar zdravstva Vili Beroš.
U emisiji "U mreži prvog" gostovao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Komentirao je kakvo je stanje s koronavirusom u Hrvatskoj.

- Svaka epidemija ima svoj početak, kulminaciju i kraju. U Kini ide prema kraju, a mi smo u Europi na početku. Ipak, dobro se držimo, a zbog naših mjera koje smo uveli. Kupili smo nešto vremena u odnosu na okolne zemlje. Promišljamo o funkcioniranju zdravstvenog sustava na optimalan način. Učimo na greškama kineskih i talijanskih zdravstvenih vlasti. Pokazalo se do sada da se preopterećenost zdravstvenog sustava najveći uzrok širenja epidemije. Pokušavamo naći optimalne odgovore. Epidemiološka situacija u RH je adekvatna, raste broj oboljelih. No, to su oboljeli koji su došli izvana, ali nema slobodne cirkulacije. Kada i ako se to dogodi, onda ćemo reagirati, kaže ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Beroš kaže da se situacija komplicira, ali to je očekivano.

- Svaka epidemija ima svoj tijek. Treba reći da preko 80% oboljelih ima slabu kliničku sliku. Treba pučanstvu reći da ima onih koji niti ne znaju da su oboljeli. Treba smanjiti na neki način paniku među pučanstvom. Izvjesno je da će sljedeći dan porasti, ali je bitno da odolijevamo lokalnoj transmisiji jer će onda još više biti oboljelih. Ali imamo i na to odgovor, imamo krevete, respiratore i liječnike. 

Komentirao je i slučaj dolaska zaraženog roditelja s djetetom u bolnicu Klaićevu.

- Nije mi jasno da netko može ugroziti vlastito zdravlje, zdravlje svoje djece i drugih građana. Očito ima izuzetaka koji se ponašaju neodgovorno te mislim da će represivni aparat morati odraditi svoje. To je apsolutno neprikladno ponašanje, dodaje.

- Da je zatvaranje škola čarobni štapić, one bi bile zatvorene. Specifična je stvar s djecom. Ona uglavnom ne obolijevaju, ali mogu biti transmiteri. Stav je većine europskih zemalja da se, ako nema lokalne transmisije, škole ne zatvaraju. Kada se detektira prvi slučaj transmisije među pučanstvo, poduzet ćemo nove mjere, a to je i zatvaranje škola, ističe Beroš.

Odgovorio je i na pitanje kada bi djeca mogla ponovno krenuti na nastavu u školske klupe.

- To bi moglo biti kada padne broj novooboljelih, kada epidemiološka situacija bude mirnija. Vidimo da se sada to događa u Kini, ako ćemo vući vremenske relacije, onda možemo to zamisliti u RH. Otprilike četiri mjeseca, odnosno nešto manje.

O zatvaranju škola u Primorsko-goranskoj županiji.

- Analizirali smo broj talijanskih građana koji su tamo, ali taj broj nije kao u Istarskoj županiji. Ta se odluka o nezatvaranju škola, a koja je donesena, može izmijeniti tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

Od ponedjeljka na kreće i nastava na HTV3.

- Mi smo spremni. Krećemo sa Istrom. Škola je organizirana od 8 ujutro do kasnih popodnevnih sati. Podijeljeno je po satima i razredima. Prvi razred od 8 do 10 ujutro, drugi razred od 10 do 12.30. Potom je dokumentarac BBC-a o životinjama, što je simulacija velikog odmora, potom imamo 2,5 sata za treće razrede te tri sata za četvrte razrede. Obuhvaćeni su hrvatski, matematika, priroda i društvo, strani jezik - najvjerojatnije samo engleski, tjelesni, likovni i glazbeni, ističe urednica projekta Škola na trećem, Rahela Štefanović.

Pred nama je vrlo kompleksan skup izazova.

-  Zdravstveno dominiraju, ali sve ovo drugo nije manje važno. Opet imamo sastanak u Vladi, pratimo iz sata u sat situaciju i nastojimo naći optimalne odgovore.

Beroš dodaje da zdravstveni sustav nije dodatno opterećen.

- Sve ovisi o trajanju ove ugroze. Mislim da nitko u svijetu nije spreman odgovoriti na neku dugotrajnu ugrozu. Ali mislim da će se ovaj virus kretati u okviru ranijih epidemija. Mislim da se neće ponašati bitno drugačije od ranijih epidemija kojima smo ranije svjeodičili.

Ministar Beroš iznio je i razmišljanja koliko bi mogli imati zaraženih u Hrvatskoj.

- Ako kompariramo s Kinom i brojem stanovnika, onda dolazimo do promila. Dakle radi se o broju zaraženih od 0.006 promila u populaciji. U ovom trenutku epidemija jenjava, nadamo se da će uskoro završiti. U Italji je nešto veći, oko 0.025. Ako vučemo korelacije, očekujemo i slučaj broj u RH. Hoće li to biti tisuću ili dvije, irelevantno je. Naglasimo još jednom da će kod 80 posto oboljelih klinička slika biti blažeg oblika. Mislim da ćemo moći dati adekvatan zdravstveni i društveni odgovor na ovu ugrozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!