Beroš: "Euromelanom" pokazuje reformu zdravstva u malom

08.07.2022.

15:32

Autor: P.F./HRT

Melanom

Melanom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da javnozdravstvena akcija "Euromelanom“ pokazuje reformu zdravstva „u malom“ odnosno sinergiju domova zdravlja i bolnica s pacijentom u središtu zdravstvenog sustava.


- U Hrvatskoj svaki drugi dan jedna osoba umre od melanoma. Broj preminulih i oboljelih kontinuirano raste, što je vidljivo i na otoku Braču gdje su utvrđena 43 visoko suspektna melanoma i 41 karcinom kože od kojih je 10 planocelularnih karcinoma. Postojeći rezultati projekta "Euromelanom" referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva dodatno pokazuju da moramo promijeniti pravac kretanja i vratiti se na Štamparovke postavke sa zaokretom prema još dostupnijoj zdravstvenoj zaštiti i aktivnijoj ulozi pacijenta u brizi za svoje zdravlje što je ujedno jedan od ciljeva reformskih mjera i razlog za pokretanje Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja melanoma, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš upućujući osobnu zahvalu akademkinji Mirni Šitum te Snježani Krpeti, mag.med.techn. te ostalim članovima tima koji su neizmjernom energijom i naporima stvorili malu, ali rezultatima veliku platformu ljudi koji doslovno spašavaju živote i poboljšavaju ishode liječenja onih kojima je dijagnosticiran melanom.

Ono što je posebno znakovito u javnozdravstvenoj akciji "Euromelanom" je sinergija zdravstvenog sustava na temelju koje se novootkrivenim bolesnicima omogućuje u 15 dana preventivni pregled, kirurški zahvat, postavljanje dijagnoze te određivanje terapije. Tako su u Domu zdravlja Supetar na otoku Braču obavljene primarne eksizicije tumora kože novootkrivenim bolesnicima u suradnji s tri dermatokirurška tima KBC-a Sestre milosrdnice iz Zagreba čime će se ubrzati postupak liječenja za iznimno agresivne tumore, ali i postići financijska racionalizacija višekratnih troškova putovanja pacijenata iz udaljenih lokaliteta u bolnicu kao i bolovanja za taj period.

- Ako ste se pitali gdje je reforma o kojoj govorimo, upravo svjedočite našoj reformi 'u malom'. Ovom javnozdravstvenom akcijom pokazujemo da naš zdravstveni sustav može u potpunosti funkcionirati u sinergiji, na svim razinama s primarnim fokusom na pacijente. Na ovom primjeru jasno se vide sve prednosti integracije primarne i bolničke zdravstvene zaštite kojoj težimo. Vidi se i životna važnost preventive i ranog otkrivanja zloćudnih i drugih kroničnih bolesti za daljnje ishode liječenja. Vidi se, da samo u 15 dana od preventivnog pregleda, pacijenti dolaze do svoje dijagnoze i počinju s terapijom. Takvo zdravstvo želimo i danas pokazujemo da ga možemo ostvariti, istaknuo je ministar Beroš dodajući da, osim što nedovoljnu zastupljenost preventive skupo plaćamo životima naših građana, plaćamo je na godišnjoj bazi gotovo 230 milijuna kuna za liječenje oboljelih od melanoma, koji se mogao usmjeriti u dodatno unaprjeđenje prevencije u zaštiti zdravlja naših građana.

Struka posebno naglašava da osim brojanja kilometara tijekom aktivnosti, neizmjerno važno je brojati i UV kilometražu, jer ako ne pamtimo mi, naša koža to čini za nas. Da bi nas pamtila po dobrome, ministar Beroš upravo pokreće s akademkinjom Šitum i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo novi Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja melanoma kojem je glavni cilj potaknuti građane na preventivne dermatološke preglede, na aktivnu ulogu u brizi za svoje zdravlje, ali i povećati zdravstvenu pismenost te dodatno ojačati dermatokiruršku mrežu diljem Hrvatske za što što bolje ishode liječenja i zdravstvenu sliku nacije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!