Beroš: Jedna doza krvi može spasiti čak tri života

25.10.2021.

09:02

Autor: I.Z./HRT

Darivateljima krvi

Darivateljima krvi

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Danas je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj. 

Tim povodom ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti putem svog Twitter profila. Naglasio je kako jedna doza krvi može spasiti čak tri života.

- Dan darivatelja krvi prilika je zahvaliti svima koji su učinili ovu plemenitu gestu i pozvati ostale da učine isto, poručio je ministar zdravstva.

Beroš je zahvalio Hrvatskom Crvenom križu na požrtvovnosti, poticanju građana na darivanje krvi i svakodnevnom spašavanju života.

Dana 25. listopada 1953. u Željezari Sisak provedena je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Takav način prikupljanja smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.

Navedena načela prva je objavila Liga društava Crvenog križa 1948., a podržala Svjetska zdravstvena organizacija zbog opasnosti širenja bolesti posredstvom krvi koja se uzimala od plaćenih davatelja krvi.

U svrhu osiguravanja kvalitetne i sigurne krvi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), čiji je član i Hrvatski Crveni križ, prihvatile su 1999. dokument kojim se obvezuju da će se osiguranje krvi i krvnih pripravaka temeljiti na dobrovoljnom i neplaćenom davalaštvu krvi.

S ciljem podizanja javne svijesti o potrebi za sigurnom krvi i krvnim pripravcima te kao znak zahvalnosti dobrovoljnim darivateljima na njihovu daru života, 14. lipnja proglašen je Svjetskim danom darivatelja krvi.

Samodostatnost opskrbe zdravstva krvlju i krvnim pripravcima za svaku zemlju neprocjenjivo je nacionalno bogatstvo, a u određenom trenutku i strateški materijal.

Središnje obilježavanje održano je u Osijeku, gdje su krv dali i učenici tamošnje Medicinske škole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!