09:46 / 25.08.2020.

Autor: I.B./B.A./HRT/Hina

Beroš komentirao snimku razgovora s Dijanom Zadravec

Foto: Lana Slivar Dominic/HINA/POOL

Foto: Lana Slivar Dominic/HINA/POOL

Foto: - / -

Na YouTubeu je jučer objavljena snimka razgovora o natječaju za ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice u lipnju ove godine.
Na YouTubeu je jučer objavljena snimka razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i Dijane Zadravec, zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, o natječaju za ravnatelja te bolnice u lipnju ove godine.

Snimka je na YouTubeu objavljena na kanalu Spectator Spectator pod nazivom "Kako kadrovira HDZ".

Zadravec je Beroša nakon objave snimke optužila da ju je snimao bez njezina znanja.

Beroš je danas pak rekao da razgovor nije niti snimio niti ga pustio u medijski prostor.

Na najavu Zadravec da će ga tužiti zbog tajnog snimanja, što je protuzakonito, Beroš je rekao da on nije snimao razgovor, niti  je nekome rekao da snima, pa on osobno ni ne može za to odgovarati, no ako institucije procjene da postoji njegova odgovornost, od nje ne bježi.

Opovrgnuo je i bilo kakve nejasnoće oko njegove imovinske kartice, koju Zadravec spominje u razgovoru, rekavši da je ona objavljena i sve je u njoj egzaktno navedeno.

Ponovio je da premijer nije imao nikakav utjecaj na izbor ravnatelja u Vinogradskoj bolnici, te da je, kao što je rekao u razgovoru, vrh stranke odlučio put i smjer kretanja,  što je po njegovim riječima zakonito rješavanje te tematike.

- S kolegicom Dijanom Zadravec radio sam zajedno i profesionalno surađivao u Vinogradskoj bolnici. Tijekom te suradnje nismo imali nikakvih prijepora i nesuglasica i suradnja je bila u redu. Međutim, problemi su počeli nakon sukoba kojeg je ona imala s jednom djelatnicom u KBC Sestre milosrdnice kada sam ukazivao da se taj prijepor mora rješavati, ne medijski otvoreno, već unutar same zdravstvene ustanove, da ne šteti poglavito Vinogradskoj bolnici, rekao je Beroš.

- Nadalje, problemi su eskalirali prilikom izbora za ravnatelja te zdravstvene ustanove koji je bio proveden potpuno sukladno zakonskoj proceduri, međutim tada su počeli određeni pritisci i pozivi, vrlo agresivni, prema meni. Ovaj razgovor je samo jedan u nizu sličnih i on dokazuje sadržaj i koncept, a to je pokušaj utjecaja na mene kao nekog tko ustvari ni ne može odlučivati o ravnatelju zdravstvene ustanove. Vrlo je jasno da Upravno vijeće iste odlučuje o tome tko će biti ravnatelj, tako da sam te priče nastojao otkloniti od sebe, dodao je Beroš.

- S obzirom na to da su se takvi razgovori i dolasci u Ministarstvo nastavili, o čemu svjedoče i moji suradnici, jednom sam tijekom sastanka dobio poziv i stavio ga na razglas upravo zato da svi čuju o čemu je riječ. I drugi su tu prozivani. U konačnici da mogu ja zaštititi sebe, a i njih. Dakle, niti sam razgovor snimio, a još manje sam ga pustio u medijski prostor. Riječ je o nečem što je van moje kontrole, prema tome o tome vam se mogu vrlo, vrlo jasno očitovati, rekao je Beroš.

Demantirao je da je premijer imao ikakvog utjecaja na izbor ravnatelja u Vinogradskoj bolnici.

- Ja jesam za to da se svatko bori za svoje osobne probitke, ali isto tako ta borba mora imati svoju granicu. Mislim da je u ovom trenutku ona prijeđena. Osobno se nisam obraćao institucijama da me zaštite, jer nisam strašljiva osoba i nisam se osjećao jako ugrožen iako netko na mom mjestu možda i bi, dodao je.

Zadravec na snimci Berošu za natječaj kaže da je protuzakonit i protustatutaran te da je napravljen da pogoduje jednoj osobi. Beroš u razgovoru koji obiluje povišenim tonovima odgovara da on natječaj nije raspisivao te da postupak vodi Upravno vijeće.

- Imat ćeš skandal pred izbore! Je l' to stranci treba?, govori između ostalog Zadravec.

Na kraju snimke čuje se kako Beroš govori "Evo, sad ste vi ljudi čuli da ona meni prijeti".
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!