Beroš: Liste čekanja su rak rana hrvatskog zdravstvenog sustava

28.06.2023.

14:59

Autor: HRT

Ministar Vili Beroš na konferenciji za novinare

Ministar Vili Beroš na konferenciji za novinare

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu da to što je Vlada proglasila privatnu Specijalnu onkološku bolnicu strateškim investicijskim projektom ne znači da je riječ o ulaganju države i javnog novca u privatni projekt. Govorio je i o listama čekanja za koje je priznao da su najveći problem zdravstvenog sustava. Negirao je napise u kojima je rečeno kako nisu povučena sva sredstva iz fondova.

S obzirom da se nakon tog poteza Vlade počelo spekulirati da Vlada vodi zdravstvo u ozbiljnu privatizaciju, Beroš je novinarima nakon sjednice Vlade rekao da takve kritike pokazuju "nerazumijevanje procesa kao takvog koji se zbiva u okviru Ministarstva gospodarstva, u čijoj nadležnosti je Zakon o strateškim investicijama".

- Nije riječ o ulaganju države u nekakav projekt, pogotovo ne privatni, naglasio je.

Objasnio je da postoji povjerenstvo u okviru Ministarstva gospodarstva koje evaluira svaku prijavu za procjenu, odnosno odobrenje strateškog projekta, bilo privatnog, bilo javnog.

- Svi preduvjeti su se ispunili kada je riječ o privatnoj bolnici Medikol koja će po njihovim idejama predstavljati vrh onkološke terapije, dodao je ministar zdravstva.

Kad je riječ o privatnim projektima, napomenuo je da su "kao svugdje u razvijenim demokracijama oni vrlo dobrodošli, no ne smiju se naslanjati na izvor javnog financiranja".

- To je išlo u okviru Ministarstva gospodarstva, Ministarstvo zdravstva je dalo svoj input, mišljenja smo da svakome treba dati mogućnost, pogotovo onima koji žele unaprijediti zdravstvene ishode u Hrvatskoj, istaknuo je.

Odljev zdravstvenog kadra


Beroš je vezano za odljev zdravstvenog kadra i to visokospecijaliziranog, prema privatnim ustanovama rekao da je u razgovoru sa svim privatnim ustanovama jasno rečeno da moraju raditi na odgajanju svojih zdravstvenih kadrova, "što je upravo u tijeku".

- Mnoge privatne bolnice bilo kojeg tipa traže specijalizacije za svoje djelatnike, educiraju ih od prvih dana nakon završenog fakulteta da bi od njih stvorili stručnjake. Sam odljev kadrova da ih privlači većom plaćom i boljim uvjetima rada nije adekvatan i borimo se protiv toga, rekao je.

Najavio je da će se u sklopu NPOO-a iznjedriti više od 100 milijuna eura za nabavu 21 novog uređaja za zračenje za onkološke bolesnike. U tijeku su završne pripreme u SAFU-u, a slijedi objava javnog natječaja čime će omogućiti najmodernije uređaje za liječenje onkoloških bolesnika.

Medijski napisi


Ministar je kao neistinite odbacio napise u medijima da iz Fonda solidarnosti nisu povučena sva sredstva u zdravstvenom sustavu i obrazovanju.

- U zdravstvenom sustavu smo povukli i potrošili 116 posto od ukupne alokacije Fonda solidarnosti. Kad je riječ o zagrebačkom potresu potrošili smo 110 posto od predviđene alokacije, a kad je riječ o petrinjskom potresu potrošili smo 164 posto, naveo je.

Rekao je i da od devet reformskih mjera u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti četiri su ispunjene, a u tijeku je dinamičko ispunjenje prema dogovoru s Europskom komisijom i ostalih mjera.

Liste čekanja, javna nabava


Ministar je oktrio kako su se obvezali objediniti sustav javne nabave.

- Slijedi nam objedinjavanje javne nabave, gdje smo se u razgovorima s EK obvezali objediniti preko 85% svih slučajeva nabave u sustavu. Na dobrom smo tragu, ali nismo još došli do te brojke, rekao je.

Ministar je priznao da su liste čekanja najveći problem u zdravstvu, ali je ustvrdio kako se smanjuju.

- Radimo na funkcionalnoj integraciji bolnica i optimiziranju vremena čekanja na dijagnostičke i terapijske postupke, dakle naše famozne liste čekanja. Htjeli smo sebi i naći financijska sredstva i obvezati se EK da ćemo smanjiti liste čekanja, kazao je.

- Osobno ću reći da je to rak rana u hrvatskom zdravstvenom sustavu, međutim one se smanjuju, priznao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!