14:35 / 27.11.2020.

Autor: HRT

Beroš: Mjere su tu da omoguće život

-

-

Foto: - / -

Prvi put nakon pojave koronavirusa okupili su se svi sudionici zdravstvenog sustava na 7. Zdravstvenom Z kongresu kako bi razgovarali o novim prijedlozima, dosadašnjim potezime i planovima za borbu protiv koronavirusa.
Prvi put nakon pojave koronavirusa okupili su se svi sudionici zdravstvenog sustava na 7. Zdravstvenom Z kongresu kako bi razgovarali o novim prijedlozima, dosadašnjim potezima i planovima za borbu protiv koronavirusa. Posebno online izdanje otvoreno je specijalnim intervjuom s prof. dr. sc. Vilijem Berošem.

➡️ Ministarstvo zdravstva donijelo najnovije smjernice
➡️ Arena spremna za prihvat prvih pacijenata
➡️ Covid-19 - najnovije informacije
➡️ Konačna odluka o duljim zimskim praznicima nije još donijeta
➡️ Ide se u izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva, kažnjavat će se oni koji krše mjere

Na novinarsko pitanje kako se osjeća s obzirom na to da je pozitivan na COVID-19, ministar Vili Beroš rekao je kako je imao visoku temperaturu, osjećao opći umor i respiratorne tegobe, ali kako je slušao savjete liječnika i stanje mu je trenutačno stabilno.

U ponoć stupaju na snagu stroge mjere koje su rezultat promišljanja stručnjaka. One se ne donose ishitreno nego kontinuiranim praćenjem trendova.

- Mjere su tu da omoguće život, ali isto tako ekonomsku stabilnost jer bez toga nema opstanka društva, naglasio je.

Vlada i nacionalni stožer moraju sagledavati interese cijelog društva, međutim, kritičari uvijek gledaju s perspektive jedne skupine, rekao je ministar.

- Situacija nije bitno drukčija u Hrvatskoj nego što je u okruženju. Pridržavanje mjera je ono što nas čini boljim ili uspješnijim, rekao je Beroš.

U proljeće smo pokazali da možemo bez represija biti među najuspješnijim u EU-u.

- Nažalost to se nije dogodilo u drugom valu u kojem se nismo pokazali odgovornima pa moramo posegnuti i za kaznama u slučajevima kada pojedinci ugrožavaju druge, rekao je ministar.

Istaknuo je kako još jednom apelira de se izbjegava svaki nepotrebni kontakt ili susret i dok smo u tim okvirima, možemo gledati optimistično u budućnost.

Ako neće biti solidarnosti i odgovornosti, teško da će restriktivne mjere i kažnjavanje doprinijeti sprečavanju širenja zaraze, rekao je.

Ministar je još jednom zahvalio svim zdravstvenim radnicima, a na pitanje je li to dovoljno i hoće li se adekvatno nagraditi zdravstveni djelatnici, odgovorio je kako je izrađen prijedlog koji je upućen Vladi, a koji podrazumijeva stimulaciju i povećanje koeficijenta za sve zdravstvene i nezdravstvene radnike koji su na prvoj liniji bojišnice s koronavirusom.

Što se tiče skrbi za kronične bolesnike pokrenut je pozivni centar. - Ideja je bila pomoći svima i u nekoliko dana rada pozivnog centra bilo je oko 3 200 upita. Formirali smo timove koji rješavaju tu problematiku, rekao je i dodao kako je važno naglasiti da počinje e-naručivanje preko HZZO-a koje je transparentno i sprečava dvostruko naručivanje, rekao je ministar.

Beroš je najavio za sljedeći tjedan novi strateški okvir u borbi protiv raka.

Naglasio je kako je dug prema veledrogerijama dug kontinuiteta, ali da će on sve učiniti da pokuša riješiti taj problem.

Istaknuo je kako put ozdravljenja zdravstvenog sustava u Hrvatskoj neće biti kratak te da će on zahtijevati dobru avaluaciju, usuglašene mjere i put koji omogućava ono što je majbolje za naše pacjente.

- Ovakav zdravstveni sustav to zasigurno nije, zaključio je Beroš.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!