Beroš i Niedzielski obišli ozlijeđene Poljake, 19 ih je i dalje u teškom stanju

06.08.2022.

Zadnja izmjena 19:52

Autor: T.V./HRT/Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš i njegov poljski kolega Adam Niedzielski

Ministar zdravstva Vili Beroš i njegov poljski kolega Adam Niedzielski

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Hrvatski i poljski ministar zdravstva, Vili Beroš i Adam Niedzielski, u subotu poslijepodne obišli su zagrebačke bolnice u kojima su zbrinuti Poljaci ozlijeđeni jutros u nesreći na A4, te istaknuli da je 19 osoba i dalje u teškom stanju.

- U nesreći su sudjelovale 44 osobe, među njima dvojica vozača, a 12 osoba je izgubilo život, rekao je poljski ministar zdravstva novinarima nakon što je zajedno s ministrom Berošem obišao ozlijeđene poljske građane zbrinute u KBC-u Zagreb. Devetnaest ozlijeđenih i dalje je u teškom stanju, a svi ozlijeđeni zbrinuti su u tri zagrebačke bolnice, kao i u bolnicama u Varaždinu i Čakovcu, rekao je poljski ministar.

- Neki od poljskih pacijenata, ako im dopusti zdravstveno stanje, još večeras bi se mogli vratiti kući, dodao je.

Poljska delegacija liječnika obišla je varaždinsku, čakovečku i zagrebačke bolnice (KB Dubrava, KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice) gdje će pregledati medicinsku dokumentaciju i procijeniti može li se neki od pacijenata već danas vratiti u Poljsku.

Niedzielski je zahvalio cijelom hrvatskom narodu, ministru Berošu i hrvatskoj Vladi.

- Svi su naši pacijenti jako dobro zbrinuti, a hitne službe su vrlo brzo bile na mjestu nesreće i pružile pomoć, rekao je.

- Poljskim kolegama željeli smo predstaviti način na koji je hrvatski zdravstveni sustav odgovorio na tu nesreću, rekao je Beroš te poručio da će napraviti sve što je moguće u ovom trenutku za zbrinjavanje poljskih ozlijeđenih građana.

Beroš je u svoje ime zahvalio svim žurnim službama na promtnoj reakciji, a zdravstvenim djelatnicima na pruženoj pomoći ozlijeđenim Poljacima.

Ozlijeđeni se žele što prije vratiti kući, ali to zbog teških ozljeda nije realno

Upitan za transport ozlijeđenih u Poljsku, odgovorio je da je to stvar standardne procedure.

- Njihova je želja da se čim prije premjeste ozlijeđeni u Poljsku, ali to nije realno. U slučaju ovako teških ozljeda može doći do pogoršanja, upozorio je Beroš. Hrvatski i poljski liječnici zajedno će procijeniti u kojem trenutku netko može sigurno putovati u Poljsku, a što se tiče prijevoza poginulih bit će primijenjena standardna procedura, dodao je.

Rekao je i da je u kontaktu s ravnateljem bolnice u Slavonskom Brodu gdje je danas dogodila nesreća s petero ozlijeđenih, od kojih je dvoje poginulo, a za troje mladih hrvatskih građana liječnici se još bore.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz rekao je da su poljske konzularne službe od samoga početka bile na terenu i pružale podršku poljskim građanima. Pokrenuta je i info-linija za obitelji stradalih i ozlijeđenih kako bi se što više informacija prenijelo njihovim obiteljima u Poljskoj.

Posebno je zahvalio hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova za ponudu da pomognu u prihvaćanju obitelji stradalih u nesreći oko smještaja, a sve zainteresirane zamolio je da se jave veleposlanstvu koje će i dalje koordinirati akciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!