11:30 / 18.03.2020.

Autor: HRT

Beroš: Ne kupujte brze testove na koronavirus

-

-

Foto: - / -

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da su prije nekoliko dana iz Hrvatske ljekarničke komore dobili obavijest o brzim testovima koji se u ovom trenutku pojavljuju na tržištu.
Odgovarajući u srijedu na pitanja novinara o mogućnosti privatnog testiranja na koronavirus Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Stožera civilne zaštite rekao je da ne postoji privatno testiranje u Republici Hrvatskoj, a ministar zdravstva Vili Beroš potrvdio je da su prije nekoliko dana iz Hrvatske ljekarničke komore dobili obavijest o brzim testovima koji se u ovom trenutku pojavljuju na tržištu, apeliravši na građane da ih ne kupuju.

- Sva testiranja koja se rade nisu privatna nego je to u zdravstvenim institucijama, Infektivnoj klinici, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar. Koliko je meni poznato, privatna testiranja ne postoje. Ako postoje, bilo bi jako važno da znamo gdje i kako, da provjerimo koji se test koristi jer nam to može napraviti veliki nered u našoj kontroli oboljevanja i kontroli njihovih kontakata. Dakle, ako netko zna za takav laboratorij koji radi privatno testiranje, neka nas odmah obavijest, poručio je Capak.



Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako su prije nekoliko dana iz Hrvatske ljekarničke komore dobili obavijest o brzim testovima koji se u ovom trenutku pojavljuju na tržištu.

- Jasno je da postoje u ovakvim okolnostima i ljudi koji se vode ekonomskim interesima, a ne javno-zdravstvenim. U tom kontekstu, upitna je vrijednost tih brzih dijagnostičkih testova i apelirao bih na širu javnost de ne kupuje takve testove jer oni su kontraproduktivni. Ponavljamo našu uputu za postupanje u navedenim slučajevima: ako netko ima temperaturu i postoji sumnja na kontakt s nekim tko je imao koronavirus infekciju, javite se svom obiteljskom liječniku, javite se na dežurne brojeve epidemiologa. U skladu sa stručnim preporukama vrši se i testiranje, ako struka procijeni da je potrebno, rekao je Beroš.

Dodao je da razumije strah, paniku i brigu.

- Međutim svi ćemo biti sigurniji ako se sve osobe ponašaju na ovaj način. Dakle, prvo telefonski kontakt svog obiteljskog liječnika, ako njega ne može dobiti iz bilo kojeg razloga, imate u Gradu Zagrebu, a i šire, organizirane posebne ambulante za koronavirus koje rade od 0-24. Isto tako, nakon toga možete se javiti na telefone epidemiološke službe, one stare, i ove dodatne,  na broj 113, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!