12:57 / 27.12.2021.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Beroš: Čemu nepovjerenje u znanost?; Buka Sljemenske žičare određena pravilnikom

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Kao država, Vlada i Stožer napravili smo sve da cjepivo bude dostupno, besplatno, da se organiziraju i cjepna mjesta i cjepitelji koji već dugo, gotovo danonoćno rade, dopustimo i njima da se u vrijeme blagdana odmore, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u Varaždinu. Upitao se zašto postoji određeno nepovjerenje? Ako u određenim zdravstvenim situacijama odlazimo liječnicima s punom vjerom i tražimo pomoć, zašto sada to ne želimo? U tijeku smo najgore pandemije i ne želio iskoristiti blagodati koje je struka ponudila, to je meni u ovom trenutku neshvatljivo, kazao je ministar. 

- Znanost i struka jedino mogu dati odgovore i još jednom apeliram na sve da poklone povjerenje znanosti i struci i cijepe se jer dolazi omikron koji nas neće zaobići, kazao je Beroš.


Donesen pravilnik za Sljemensku žičaru


- Određenim pravilnicima koji reguliraju razinu buke žičara kao infrastrukturni objekt nije obuhvaćena. Jedino što smo mogli napraviti je "ugraditi" razinu buke za žičaru kao i za sve druge vrste prometne infrastrukture u naseljenim mjestima. Tijekom javnog savjetovanja bilo je 48 prigovora i nitko s aspekta struke nije imao zamjerku. Razina buke za cestovni i željeznički promet, pa tako i za žičaru, definirana je na 65 decibela tijekom dana i 50 decibela tijekom noći. Za vašu informaciju, šapat je 20 decibela, normalan govor 50 decibela, a glasan 65. Mislim da smo s aspekta struke uvažili sve primjedbe i da smo napravili novi pravilnik koji ovoga puta uključuje i žičare kao infrastrukturne objekte, kazao je Beroš. Pravilnik je donesen, stupio je na snagu ovih dana, sada je stvar na Gradu Zagrebu i Državnom inspektoratu da mu se prilagode, dodao je. 


Najavio je da će uskoro biti predstavljen koncept zdravstvene reforme.


O gužvi za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu rekao je da je dao nalog da Ministarstvo kontaktira s NZJZ-om u Gradu Zagrebu.


- Iz NZJZ-a su rekli da u ovom trenutku nedostaje administratora jer su mnogi od njih studenti koji su tijekom blagdana otišli kući, no da neće biti prekida rada u 12 sati, nego će raditi dok ne riješe redove na Velesajmu, kazao je Beroš.


Ponovio je da cjepitelji danonoćno rade i da zaslužuju odmor, ali da se od Nove godine "okreće novi list" i da će sve ponovno biti kako treba. 

Ministar Beroš obišao novu zgradu varaždinske bolnice

Ministar zdravstva Vili Beroš u varaždinskoj Općoj bolnici obišao je 74 milijuna kuna vrijednu novu zgradu dnevne bolnice i objedinjenoga hitnog bolničkog prijama, koja će se uskoro otvoriti, a jedan će njezin dio, bude li potrebno, služiti i za oboljele od covida.


S ravnateljem varaždinske Opće bolnice Damirom Poljakom i varaždinskim županom Anđelkom Stričakom ministar Beroš razgledao je nove prostorije dnevne bolnice interne medicine, kirurgije, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije te jednodnevne opće kirurgije, vrijedne 51 milijuna kuna. Obišao je i prostorije objedinjenoga hitnog bolničkog prijama, čija je izgradnja i opremanje stajala 23 milijuna kuna. Projekti su sufinancirani novcem iz Europske unije.

Ministar Beroš tom je prigodom istaknuo da je varaždinski projekt jedan od novih infrastrukturnih projekata u hrvatskome zdravstvenom sustavu.

Nažalost, svjedočimo i nekim drugim elementima, poput prošlogodišnjeg potresa, koji nam je pokazao svu slabost zdravstvene infrastrukture. Sve bolnice su bile stare, znamo kako smo prošli i u Sisku i u Zagrebu, i upravo to naglašava važnost i potrebu ovakvih projekata, rekao je Beroš.

Dodao je da su u planu Vlade nacionalna dječja bolnica i nacionalna sveučilišna bolnica te revitalizacija Imunološkog zavoda.

Zahvalivši zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima na 20 mjeseci brige za covid bolesnike, ministar zdravstva je rekao da i novi infrastrukturni projekti znače spremnost sustava za borbu protiv pandemije.

Sve je spremno u hrvatskome zdravstvenom sustavu, međutim i svatko od nas pojedinačno mora dati svoj doprinos u borbi protiv ove ugroze, a to je s onim što nam nudi moderna znanost i struka cijepljenjem i pridržavanjem epidemioloških mjera, rekao je Beroš.

Novi objedinjeni hitni bolnički prijam trebao bi se otvoriti kroz dva tjedna, a prostorije dnevne bolnice služit će se i za covid pacijente zaražene omikron sojem virusa, najavio je ravnatelj varaždinske Opće bolnice.

U varaždinskoj Općoj bolnici gradit će se i središnji operacijski blok, vrijedan više od 400 milijuna kuna, što je i dio u ponedjeljak potpisanoga razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske.

Za njega smo dobili građevinsku dozvolu i uskoro krećemo s raspisivanjem natječaja za izgradnju, najavio je Poljak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!