16:45 / 27.02.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Beroš: Nema novozaraženih, čekaju se rezultati za 16 uzoraka

-

-

Foto: - / -

Nacionalni Stožer civilne zaštite u 16 je sati izvijestio da su u Hrvatskoj i dalje samo tri oboljela od koronavirusa te da nema novih oboljelih.
Nacionalni Stožer civilne zaštite u 16 je sati izvijestio da su u Hrvatskoj i dalje samo tri oboljela od koronavirusa te da nema novih oboljelih.

Do sada je ukupno provjereno 144 uzorka, od kojih 16 još nije završeno. Ostali smo na broju od tri pozitivna uzorka. Novih elemenata u funkcioniranju zdravstvenog sustava nema, izvijestio je ministar Vili Beroš.

- U izolaciji se trenutačno nalazi 68 osoba, uključujući prva dva bolesnika i njih desetak u Rijeci, izvijestio je. To je dinamična situacija. Epidemiolozi na terenu i dalje vrše izvide i sakupljaju podatke. u ovom trenutku s obzirom na to nema puno oboljelih pa stručnjaci u bolnicama nemaju puno posla, epidemiolozi su ti koji rade najveći opseg posla, rekao je.

S obzirom na to da će broj suspektnih slučajeva sigurno narasti slijedećih dana, nemoguće je, tvrdi, govoriti o svakom pojedinačnom slučaju, kao ni o njihovim odnosima.

- U svakom ćemo slučaju postupiti odgovorno, promatrati i obraditi. Ako ćemo svaki budući pojedinačni predmet na ovaj način analizirati, izgubit ćemo puno vremena samo na te komentare, što je kontraproduktivno, odgovorio je Beroš na upite novinara.

Što se tiče slučaja žene iz Japana koja je bila dva puta zaražena koronavirusom, ministar je rekao da je to nemoguće tumačiti bez detaljnog uvida u njezino kliničko stanje, ali i da će se sigurno nešto uskoro iskristalizirati jer je čitava svjetska znanstvena i medicinska javnost usmjerna je u tom smjeru.

Upitan trebaju li se građani brinuti nakon što je jedna osoba iz zračne luke odvedena pod nadzorom, rekao je da je razumije da se ljudi boje, ali se i našalio na domet virusa s obzirom na karakteristike aeorosola kojim se on prenosi. 

- Šalili smo se da je njegov svjetski rekord u skoku u dalj ispod jednog metra. Prema tome - nema brige za one putnike koji su bili dalje na aerodromu, rekao je Beroš, poručivši da im je poznata osoba o kojoj novinari govore te da za sada nije pozitivna.

Capak: Događaji se trebaju preispitati od slučaja do slučaja

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da je postojala bilo kakva potreba da se te ljude obavijesti su pod rizikom, to bi epidemiološka služba učinila.

Što se tiče nogometnih utakmica na zagrebačkom Maksimiru i drugih događanja, Capak je rekao da u ovom trenutku ne postoje nikakvi razlozi da se odgađaju priredbe te da se one trebaju preispitati od slučaja do slučaja.

Capak je izvijestio i da su veleposlanicima na sastanku u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova pojasnili mjere koje Hrvatska provodi, kao i gospodarskim čelnicima. Dogovorili su se da će napraviti posebno uputstvo za borbu protiv koronavirusa za gospodarske subjekte i poslodavce. Capak je istaknuo da su spremni napraviti uputstva i za pojedine gospodarske grupacije, naročito za one gdje je to gorući problem, poput uvoznika.

Božinović: Slovenske ocjene su neprimjerene

Predsjednik Stožera Davor Božinović komentirao je kritike slovenske Vlade da mjere, koje je nakon prvih slučajeva na nekim graničnim prijelazima poduzela Hrvatska, nisu efikasne i djelotvorne.

Rekao je Vlada zajedno sa svim nadležnim institucijama od prvog dana pojave koronavirusa u Kini javno i transparento komunicira sve što radi, uključujući i nove informacije te da mjere koje donosi, donosi na temelju struke i stručnih uputa.

Poručio je da Hrvatska sa Slovenijom institucionalno dobro surađuje, ocijenivši da nije vrijeme niti situacija kada bi jedni drugima trebali slati takve poruke.

Što se tiče zagrebačkog Tomislavova doma, ponovio je da je riječ o lokacijama predviđenima za slučaj potrebe te da postoje određeni protokoli kada je riječ o karanteni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!