16:23 / 18.03.2020.

Autor: B.A./HRT/Hina

Beroš: Nije izvjesno da je osoba iz Istre preminula zbog koronavirusa

-

-

Foto: - / -

Ministar zdravstva rekao je da osoba nije imala značajnije simptome i temperaturu pa nije izvjesno da je preminula od posljedica korona infekcije
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas da osoba koja je preminula u Istri, a koja je bila u samoizolaciji, nije imala značajnije simptome i temperaturu pa nije izvjesno da je preminula od posljedica korona infekcije.

Beroš se, odgovarajući na pitanja novinara u Saboru nakon sastanka s članovima Odbora za zdravstvo, ipak ogradio rekavši da nema potpunu informaciju o tom slučaju.

Koronavirus - iz minute u minutu

Beroš je rekao i da konačni efekt infekcije nećemo uspjeti zaustaviti nikakvim mjerama.

- Možemo raditi samo na njegovom prolongiranju, rekao je Beroš. Naglasio je da su socijalno distanciranje i higijena ruku od osnovne važnosti te da ćemo time napraviti puno više od najrestriktivnije mjere.

- Virus se prenosi aerosolom, dakle zračnim česticama, ali isto tako najviše dodirom, što znači da moramo voditi računa o higijeni ruku te isto tako tim rukama ne dodirivati usta, nos ili oči. Virus ne ulazi kroz kožu. Usta, nos i oči su ono područje kroz koje možemo biti zaraženi, rekao je Beroš.

Ako se pridržavamo adekvatnih mjera mogućnost zaraze svodi se na najmanju moguću mjeru i dolazi do usporavanja krivulje rasta i izbjegavanja preopterećenja zdravstvenog sustava.

- Ali epidemiolozi misle, ja im mogu vjerovati, da se krajnji doseg, učinak ove infekcije neće bitno promijeniti, rekao je Beroš.

Beroš je rekao da se SMS-ovi o redovnim pregledima i slično i dalje šalju, ali se planira zaustavljanje njihovog slanja da bi način komunikacije bio potpuno jasan.

Beroš je rekao da su mjere bile dobro promišljene i dobro aktivirane te da su dosad polučile rezultate.

- Odgovorno i promišljeno planiramo sve daljnje korake, nastojimo mobilizirati i prilagoditi ovoj ugrozi čitav zdravstveni sustav, rekao je Beroš.

Poručio je da se KB Dubrava u Zagrebu, za koju je najavljeno da će biti primarni intenzivističko-respiratorni centar, sprema za prijem i da će biti spremna u trenutku kad to bude potrebno. Potvrdio je da se sustav ventilacije bolnice Dubrava nije mijenjao i postoji problem povrata zagađenog zraka, o čemu, kaže, zadnjih 15 dana razmišljaju.

- Bolnica je stara, ali spada u mlađe objekte zdravstvene zaštite i daje znatan broj priključaka za određene uređaje. U toj bolnici liječili bi se najteži bolesnici koji zahtijevaju respiratornu potporu, uz njih će morati postojati respiratori i ventilatori koji moraju biti spojeni na dovod kisika i zraka. Druge zdravstvene ustanove imaju limitiran taj broj priključaka, samo u okviru svojih intenzivnih jedinica, rekao je Beroš.

Stoga smo se, rekao je Beroš, usuglasili da je potrebno naći jedan centar s određenim znatnim brojem respiratora i kreveta i nigdje u području ove regije nismo našli bolji zdravstveni objekt od KB Dubrava, koji ima brojne prednosti i neke mane. Jedna od mana je i taj ventilacijski sustav, ali on se može anulirati, pojasnio je.

Strenja: Račun od 1200 kuna pravo ratno profiterstvo

Predsjednica Odbora Ines Strenja kazala je kako je zaključak Odbora da su jako zadovoljni trenutačnom situacijom i načinom na koji se do sada s velikom zdravstvenom ugrozom nosilo naše Ministarstvo zdravstva i nadležni ministar - pravodobno, transparentno i točno.

Ministar je vrlo jasno vodio, koordinirao i prezentirao javnosti sve relevantne činjenice pa je javnost umirena. Nije se dizala prevelika panika. Jasno je rečeno što je ugroza i što trebamo poduzimati kako bi se s tom opasnošću dobro nosili. Ta opasnost dolazi, ali način na koji je naše Ministarstvo reagiralo i podizalo sve stupnjeve zdravstvene zaštite dosad jasno pokazuje da se za kormilom nalazi pravi čovjek. I ministar je dobio svu našu podršku i za ubuduće, poručila je Strenja.

Ministru smo skrenuli pažnju da je enormno porasla cijena zaštitne opreme, recimo, zaštitnih maski i rukavica, i sukladno odluci Vlade sve cijene za to trebaju biti vraćene na 30. siječnja. Danas je izdan račun na 1200 kuna što je katastrofa, pravo ratno profiterstvo i to nećemo dozvoliti, naglasila je Strenja.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić izvijestio je da hrvatski zdravstveni sustav ima 15 tisuća aktivnih liječnika, ali se javljaju i umirovljeni liječnici i studenti završnih godina medicine i sve su spremni mobilizirati se u borbi protiv epidemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!