12:54 / 16.03.2020.

Autor: S.M./HRT

Beroš: Nije me strah koronavirusa. Bitno je da bolnica Dubrava profunkcionira

-

-

Foto: - / -

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je ispred bolnice KB Dubrava, odgovarajući na pitanje novinara, da ga nije strah mogućnosti da se zarazi koronavirusom.
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da pacijenti u KB-u Dubrava nemaju simptome koronavirusa i nisu pozitivni. Naglasio je da će bolnica vrlo brzo biti spremna postati primarnim respiratornim centrom, gdje će se primati pacijenti s težim oblicima zaraze koronavirusom.

Odgovarajući na pitanja novinara ispred bolnice KB Dubrava Beroš je rekao da ga nije strah mogućnosti da se zarazi koronavirusom.

- Pacijenti su dio naše svakodnevice. Naučili smo se na taj rizik. Nije riječ o teškoj bolesti. Nije me strah. Bitno je samo da profunkcionira bolnica Dubrava na predviđeni način. Imali smo određene probleme s obzirom na centralnu ventilaciju. Tim najboljih stručnjaka u Hrvatskoj radi na rješavanju tog problema, kazao je među ostalim ministar Beroš.

- Epidemiološke službe su tu kako bi napravile izvide koji pacijenti mogu biti premješteni, a koji će ostati. Neke ćemo prebaciti na jednu drugu lokaciju koja je predviđena u Zagrebu za smještaj takvih bolesnika. Međutim, nitko nema nikakve simptome. Nitko od pacijenata nije pozitivan. Ovo su sve mjere predostrožnosti koje zdravstveni sustav mora poduzeti da bi sve funkcioniralo što je bolje moguće, rekao je Beroš.

Predviđena još jedna lokacija za prebacivanje pacijenata

Informacija da se na KBC-u Zagreb nalazi već dio pacijenata s KB-a Dubrava, ministar Beroš je potvrdio.

- To su oni pacijenti koji nisu bili u potencijalnom kontaktu s bolesnim liječnicima u KB Dubrava. To ide po dogovorenom principu. Kad govorimo o pacijentima koji su mogući kontakti oni će biti u bolnici dok epidemiolozi ne razriješe pravilni način postupanja prema njima.

Istaknuo je da "neka druga lokacija, koja se već zna, nije predviđena za primarni tretman takvih bolesnika već tercijarni, što će poslužiti za prihvat bolesnika koji boluju od drugih bolesti, ali nisu niti pozitivni niti imaju simptome korona infekcije".

- Epidemiološke službe rade izvide koji pacijenti mogu biti premješteni, a koje ćemo zadržati u KB-u Dubrava, kazao je Beroš o prebacivanju dijela pacijenata u KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice dodavši da će neki biti prebačeni i na jednu drugu lokaciju, koja je predviđena za smještaj takvih bolesnika.

Nije htio otkriti o kojoj se bolnici radi, već je napomenuo da nova lokacija nije predviđena za primarni već za tercijarni tretman bolesnika, odnosno "poslužit će za prihvat bolesnika koji boluju od drugih bolesti, a nisu pozitivni niti imaju simptome korona infekcije". U KBC Zagreb već su prebačeni pacijenti koji nisu bili u potencijalnom kontaktu s bolesnim liječnicima u KB-u Dubrava, napomenuo je.

Potvrdio je da će se danas sastati s ravnateljima tek određenih bolnica i da će s njima potvrditi ono što je već dogovoreno i isplanirano.

KBC Zagreb danas sam već pohvalio, kazao je ministar i dodao da je njihova reakcija bila promptna, "onako kirurška, precizna, jasna". Pohvalio je "aktivnosti privatnog zdravstvenog sektora u RH koji su se svi odreda stavili na raspolaganje javnom zdravstvenom sustavu".

Ministar Beroš naglasio je da je raspored zbrinjavanja hitne medicinske službe već je napravljen. Smisao formiranja ovakvih centara je da odteretimo druge zdravstvene ustanove i da omogućimo da one pružaju nesmetanu zdravstvenu skrb bolesnicima koji nisu pod sumnjom na korona infekciju, kazao je.

Istaknuo je da je izvjesno da će se zaustaviti "hladni program". Svi oni problemi koji predstavljaju akutne zdravstvene tegobe, rješavat će se bez problema u drugim zdravstvenim ustanovama u gradu Zagrebu.

Što se tiče primarne zdravstvene zaštite Beroš je preporučio da se zapravo ne treba žuriti u ambulante već što više toga obaviti putem telefona. Ako odlazimo u čekaone povećavamo rizik i za sebe i za druge, ali i za liječnike. Treba slijediti naše upute. To se posebno odnosi na starije bolesnike, kao i na one kroničnih i drugih bolesti. Napravit ćemo uputu i o tome da bolesnici koji uzimaju duže vrijeme neku terapiju ne trebaju ići liječniku, već im se to može produžiti.

- Raspored zbrinjavanja novih pacijenata već je napravljen, smisao ovakvih centara je da odteretimo druge zdravstvene ustanove i omogućimo da one pružaju nesmetanu zdravstvenu skrb bolesnicima koji nisu pod sumnjom na korona infekciju. Izvjesno je da ćemo zaustaviti hladan program, ali sve ono što je hitno rješavat će se bez problema u drugim zdravstvenim ustanovama u Zagrebu, rekao je Beroš.

S ravnateljem KB-a, kaže, nema problema, sada su razgovarali na tehničkoj razini, kako bi pripremili sve infrastrukturne zahtjeve za povećani priljev respiracijskih bolesnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!