17:30 / 07.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Beroš o apelu znanstvenika i Čačićevim optužbama

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Beroš smatra kakosu znanstvenici ipak poslali ohrabrujuću poruku temeljenu na struci i znanosti.
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je 26 znanstvenika zabrinutih širenjem Covida-19, svojim preporukama za prevladavanje koronakrize ipak poslalo ohrabrujuću poruku temeljenu na struci i znanosti, na čemu se temelje i stavovi i preporuke Nacionalnog stožera.

➡️ Đikić: Bez strategije neće biti reda, građani više nemaju povjerenja
➡️ Stožer: Maske i nakon cijepljenja, nova pravila za trgovine
➡️ Sve o koronavirusu

- Oni u ovom trenutku šalju ipak jednu ohrabrujuću poruku jedinstvenog stava struke, jer je dosad bilo nekoliko različitih tonova, motiviranih bilo osobnim ili znanstvenim nadmetanjem, koji su bili kontraproduktivni i kontradiktorni i nisu pridonijeli fokusiranju javnih poruka prema građanima, izjavio je Beroš nakon sjednice Vlade.

Naglasio je i da su odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite temeljene na struci i znanosti, pa je iz apela hrvatskih znanstvenika vidljivo kako je i većina iznesenih mišljenja i zahtjeva u suglasnosti sa stavovima i preporukama Stožera, dodao je ministar zdravstva.

- Naša jedina polazišna točka je znanosti i kada se tako gleda, kada maknu određene taštine, različita promišljanja, onda dolazite do toga da je većina tih stvari unisona i na tragu zajedničkog promišljanja, a cilj nam je isti - spriječiti širenje koronavirusne infekcije, rekao je.

➡️ Čačić: Uvjeren sam da su svjesno lagali Komentirajući izjavu varaždinskog župana Radimira Čačića koji je prozvao najodgovornije da su lagali tvrdeći da oštrije mjere protiv koronavirusa ne daju rezultate, Beroš je rekao kako je Stožer podržao oštrije mjere u toj županiji, te je jasno da će smanjenje kontakata smanjiti širenje virusa.

- Tu nema disonantnih tonova i sigurno nitko namjerno nije prikazivao neučinkovitost mjera. Čarobnog štapića nema, prilagođavali smo se iz dana u dan i kada pogledate rezultate u Europi i svijetu, nema velikih odudaranja, istaknuo je Beroš. Dodao je kako Hrvatska i dalje ima veliki broj oboljelih od Covida-19, ali ipak se vidi stagnaciju porasta bolesnika koji trebaju respirator.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!