15:13 / 03.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Beroš o dodacima zdravstvenim djelatnicima i radu trgovačkih centara

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da bi idućeg tjedna na sjednici Vlade trebala biti donesena odluka o dodatku na plaće zdravstvenim djelatnicima koji su "na prvoj crti borbe" protiv širenja epidemije.
Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da bi idućeg tjedna na sjednici Vlade trebala biti donesena odluka o dodatku na plaće zdravstvenim djelatnicima koji su "na prvoj crti borbe" protiv širenja epidemije i zbrinjavaju kovidpozitivne bolesnike.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Plenković: Broj zaraženih se utrostručio
➡️ Kaić: Predviđeno je cijepiti cijelo stanovništvo 

- Zdravstveni djelatnici na prvoj crti daju ekstreman doprinos čuvanju zdravlja hrvatske nacije, to mora biti adekvatno vrednovano. Aktualni trenutak punjenja državnog proračuna nije optimalan, ali Vlada će naći mogućnosti i načina stimulirati sve koji su na prvoj crti obrane, izjavio je Beroš nakon sjednice Vlade.

Istaknuo je da dodatak neće dobiti svi zdravstveni djelatnici jer nemaju svi isti opseg ugroze i opasnosti, kao ni opseg aktivnosti koje obavljaju. Ti se dodaci u ovom trenutku brižno promišljaju, dodao je.

HLS: Svi u zdravstvenom sustavu trebaju dobiti dodatak

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić rekla je kako se HLS zalaže da dodatak dobiju svi liječnici u zdravstvenom sustavu jer su svi izloženi zarazi i pogoršanim uvjetima rada.

Da treba nagraditi sve zdravstvene djelatnike, kaže, shvatili su u drugim zemljama EU-a gdje se te naknade, ovisno o zemlji, kreću od 700 do 1000 eura. 

- Bolesnici se ne zbrinjavaju samo na COVID odjelima i intenzivnoj skrbi, već se primaju u objedinjenim hitnim prijmima i drugdje. Pritom se još ne zna jesu li pozitivni, što se često poslije ispostavi pa su ugroženi i drugi zdravstveni djelatnici. Također treba imati u vidu da su, zbog preraspodjele dijela liječnika u COVID odjele, ostali liječnici dodatno opterećeni jer mijenjaju one koji su otišli i zbrinjavaju sve ostale pacijente, napominje predsjednica HLS-a.

Velik broj ljudi u trgovačkim centrima - epidemiološki rizik 

Beroš je novinarima nakon sjednice rekao i da se razmišlja o pooštravanju mjera u trgovačkim centrima, s obzirom na to da prisutnost velikog broja ljudi čini epidemiološki rizik.

- Činjenica je da se na jednom mjestu, ovisno o veličini centra, istovremeno nalazi velik broj ljudi, to je potencijalni rizik. Svaki dan razgovaramo o svim elementima, uključujući i ekonomske elemente. Međutim, primarna nam je briga o zdravlju bolesnika i zdravlju nacije, rekao je Beroš i poručio da će učiniti ono što procijene potrebnim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!